Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα Αβγά βοηθούν στην Απώλεια Βάρους. Αλλά πώς;

Παλιότερα, τα αυγά είχαν κακή φήμη, καθώς πίστευαν ότι η κατανάλωσή τους εκτόξευε τα επίπεδα χοληστερόλης. 

Ευτυχώς, νεότερες έρευνες αποκαλύπτουν μια διαφορετική πραγματικότητα: τα αυγά όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό και ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να γίνει ο καλύτερός μας σύμμαχος στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Πώς όμως τα αυγά μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό; Ας δούμε μερικά από τα βασικά τους πλεονεκτήματα:

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: Τα αυγά αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Η πρωτεΐνη, σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερφαγίας ή λιγούρας μεταξύ των γευμάτων.

Χαμηλή θερμιδική πυκνότητα: Σε σχέση με το πλήθος των θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν, τα αυγά έχουν χαμηλή θερμιδική πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώσετε αυγά χωρίς να επιβαρύνετε σημαντικά τον θερμιδικό σας ισολογισμό, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την απώλεια βάρους.

Αίσθημα κορεσμού: Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υγιεινών λιπών στα αυγά συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού, οδηγώντας σε μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σταθεροποίηση σακχάρου στο αίμα: Η πρωτεΐνη και τα υγιή λίπη στα αυγά βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις που προκαλούν πείνα και λιγούρες.

Ευελιξία: Τα αυγά είναι απίστευτα ευέλικτα και μπορούν να μαγειρευτούν με ποικίλους τρόπους, καθιστώντας εύκολη την ενσωμάτωσή τους σε μια ισορροπημένη διατροφή. Συνδυάστε τα με λαχανικά και άλλα θρεπτικά τρόφιμα για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους.

Ενίσχυση του μεταβολισμού: Η κατανάλωση πρωτεΐνης, όπως αυτή που περιέχουν τα αυγά, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό, καθώς το σώμα μας δαπανά περισσότερη ενέργεια για την πέψη της σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Εκτός από πρωτεΐνη, τα αυγά αποτελούν πηγή απαραίτητων βιταμινών (A, D, B12) και μετάλλων (σελήνιο, σίδηρος), τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες και στην υγεία μας συνολικά. Η αίσθηση θρέψης που προσφέρουν μπορεί να μειώσει τον πειρασμό για κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή θρεπτική αξία.

Εν κατακλείδι, τα αυγά δεν είναι απλώς ένα πρωινό γεύμα, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος και να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή.

Ενσωματώνοντας τα αυγά στο πρωινό σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα που θα σας κρατήσει γεμάτους μέχρι το μεσημέρι. Ακολουθούν μερικές ιδέες για υγιεινές και εύκολες συνταγές με αυγά:

Ομελέτα με λαχανικά:

  • Χτυπήστε 2-3 αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε τα αγαπημένα σας λαχανικά, όπως σπανάκι, μανιτάρια, ντομάτα, πιπεριά ή κρεμμύδι.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τυρί, φέτα ή αλλαντικά για έξτρα γεύση και πρωτεΐνη.
  • Μαγειρέψτε την ομελέτα σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ψηθεί καλά.

Αβγά ποσέ:

  • Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε λίγο ξύδι.
  • Σπάστε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολ ή φλιτζάνι.
  • Δημιουργήστε μια δίνη στο νερό με ένα κουτάλι και ρίξτε προσεκτικά το αυγό στη δίνη.
  • Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ασπράδι και ο κρόκος να είναι ρευστός.
  • Σερβίρετε τα αβγά ποσέ πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο, ντομάτα ή άλλα υλικά της αρεσκείας σας.

Αβγά βραστά:

  • Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίξτε προσεκτικά τα αυγά.
  • Βράστε τα για 6-8 λεπτά για σφιχτά αυγά ή 4-6 λεπτά για μαλακά αυγά.
  • Ξεπλύνετε τα αυγά με κρύο νερό και ξεφλουδίστε τα.
  • Σερβίρετε τα αβγά βραστά με αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα ή μαγιονέζα.

Αβγά scrambled:

  • Χτυπήστε 2-3 αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος.
  • Λιώστε λίγο βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίξτε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι και ανακατέψτε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ψηθούν τα αυγά.
  • Σερβίρετε τα scrambled eggs πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο, ντομάτα ή άλλα υλικά της αρεσκείας σας.

Σάντουιτς με αυγό:

  • Βράστε ή ψήστε ένα αυγό.
  • Απλώστε αβοκάντο, χούμους ή άλλη σος σε μια φέτα ψωμί.
  • Τοποθετήστε το αυγό πάνω από τη σος και προσθέστε τα αγαπημένα σας λαχανικά, όπως ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι ή κρεμμύδι.
  • Καλύψτε με μια άλλη φέτα ψωμί και απολαύστε!

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές υγιεινές και νόστιμες συνταγές με αυγά που μπορείτε να δοκιμάσετε. Πειραματιστείτε με διαφορετικά υλικά και βρείτε τους συνδυασμούς που σας αρέσουν περισσότερο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram