Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Μητρικό DNA αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology εντόπισε μια ανησυχητική τάση: η κληρονομικότητα της νόσου Αλτσχάιμερ από τη μητέρα φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στους απογόνους.

Ερευνητές από το αμερικανικό σύστημα υγείας Mass General Brigham ανέλυσαν δεδομένα από 4.400 ενήλικες, ηλικίας 65 έως 85 ετών, χωρίς γνωστικές διαταραχές. Στόχος τους ήταν να εντοπίσουν βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα με διαφορετικό οικογενειακό ιστορικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ανησυχητικές διαφορές. Όσοι ανέφεραν ότι οι μητέρες τους έπασχαν από Αλτσχάιμερ, καθώς και εκείνοι με ιστορικό της νόσου σε και τους δύο γονείς, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται στενά με την ανάπτυξη της νόσου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ύπαρξη πατρικού ιστορικού, ακόμα και με πρώιμη έναρξη συμπτωμάτων, δεν φάνηκε να επηρεάζει τα επίπεδα αμυλοειδούς.

Η επικεφαλής της μελέτης, νευρολόγος Ρέισα Σπέρλινγκ, τονίζει: "Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μητρική κληρονομικότητα μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η αναγνώριση αυτού του παράγοντα κινδύνου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον εντοπισμό ατόμων με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης".

Οι ερευνητές προγραμματίζουν να συνεχίσουν την έρευνα, εστιάζοντας σε μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού και διερευνώντας τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η μητρική κληρονομικότητα επηρεάζει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, ελπίζουν να ρίξουν φως στο ερώτημα γιατί το DNA της μητέρας φαίνεται να ασκεί πιο ισχυρή επιρροή στην ανάπτυξη της νόσου σε σχέση με το πατρικό.

Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της κληρονομικότητας της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα φέρνουν στο προσκήνιο την ύπαρξη ενός υποδεικνυόμενου "μητρικού γονιδιακού παράγοντα", ο οποίος ίσως στο μέλλον συμβάλει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram