Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βότανα για τον Διαβήτη: Δεντρολίβανο, Ρίγανη & Μαντζουράνα - Φυσική Θεραπεία με Μοναδικές Ιδιότητες

Εκτός από τις μοναδικές γεύσεις που προσθέτουν στα φαγητά, τα βότανα κρύβουν και ιαματικές δυνάμεις. Μια νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Agricultural and Food Chemistry (JAFC), ρίχνει φως στις ευεργετικές ιδιότητες τριών βοτάνων: δεντρολίβανο, ρίγανη και μαντζουράνα, ως φυσικά όπλα κατά του διαβήτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Ούρμπανα-Champaign (UIC) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) μελέτησαν τα τρία αυτά βότανα, γνωστά για την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η Elvira Gonzalez de Mejia και η ομάδα της εστίασαν στην επίδρασή τους στον διαβήτη τύπου 2.

Καλλιέργησαν σε θερμοκήπιο ελληνική ρίγανη (Origanum vulgare), μαντζουράνα (Origanum majorana), δεντρολίβανο και μεξικάνικη ρίγανη (Lippia graveolens). Παράλληλα, εξέτασαν και αποξηραμένα βότανα του εμπορίου, για να διαπιστώσουν πώς επηρεάζουν δύο βασικά ένζυμα που εμπλέκονται στην έκκριση ινσουλίνης: την peptidase IV (DPP-IV) και την πρωτεΐνη tyrosine phosphatase 1B (PTP1B).

Τα φρέσκα βότανα από το θερμοκήπιο παρουσίασαν μοναδικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα αποξηραμένα. Περιείχαν υψηλότερα επίπεδα πολυφαινόλων και λειτούργησαν ως ισχυρότεροι αναστολείς της DPP-IV. Η DPP-IV, υπό φυσιολογικές συνθήκες, απομακρύνει μέρος των ινκρετινών από τον οργανισμό. Στους διαβητικούς, η έλλειψη ινκρετινών οδηγεί σε υψηλό σάκχαρο αίματος. Συνεπώς, η μείωση των επιπέδων DPP-IV είναι απαραίτητη για την ισορροπία.

Από την άλλη πλευρά, τα αποξηραμένα βότανα του εμπορίου αποδείχθηκαν ανώτεροι αναστολείς της PTP1B. Η μείωση ή η εξάλειψη της PTP1B ενισχύει την ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των επιπέδων PTP1B βελτιώνει όχι μόνο την αντίδραση του οργανισμού στην ζάχαρη και τον μεταβολισμό της, αλλά και βοηθά στην αποτροπή αποθήκευσης τριγλυκεριδίων.

1. Μελέτη του 2022:

  • Τίτλος: Αντιδιαβητική δράση και μηχανισμός δράσης εκχυλισμάτων δεντρολίβανου (Rosmarinus officinalis L.) σε πειραματόζωα με διαβήτη τύπου 2. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33016104/)
  • Ευρήματα: Το εκχύλισμα δεντρολίβανου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την ινσουλινοαντίσταση και τη φλεγμονή σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2. Προτεινόμενοι μηχανισμοί δράσης: βελτίωση της σηματοδότησης ινσουλίνης, αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης και αντιοξειδωτική δράση.

2. Μελέτη του 2021:

  • Τίτλος: Η προστατευτική επίδραση της ρίγανης (Origanum vulgare) στον διαβήτη τύπου 2: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36098212/)
  • Ευρήματα: Η συμπληρωματική χορήγηση ρίγανης βελτίωσε σημαντικά τον γλυκαιμικό έλεγχο, την ινσουλινοαντίσταση και τα λιπιδικά προφίλ σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

3. Μελέτη του 2020:

  • Τίτλος: Αντιδιαβητική δράση της μαντζουράνας (Origanum majorana L.) σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται από στρεπτοζοτοκίνη: Μηχανισμοί δράσης. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8613656/)
  • Ευρήματα: Η χορήγηση μαντζουράνας μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτίωσε την ινσουλινοαντίσταση και αύξησε την έκκριση ινσουλίνης σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2. Προτεινόμενοι μηχανισμοί δράσης: αντιοξειδωτική δράση, μείωση της φλεγμονής και βελτίωση της σηματοδότησης ινσουλίνης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα ή σε μικρές ομάδες ανθρώπων. Απαιτούνται μεγαλύτερες, κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να καθοριστούν οι κατάλληλες δοσολογίες και η ασφάλεια των βοτάνων αυτών στη θεραπεία του διαβήτη.


"Υπάρχει ανάγκη για σαφέστερες φυσικές ενώσεις που θα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτής της ασθένειας", αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, τονίζοντας ότι 8,3% των Αμερικανών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Η ρίγανη και το δεντρολίβανο φέρνουν στο προσκήνιο μια εναλλακτική λύση, πιθανώς ασφαλέστερη και πιο ευεργετική από τα δημοφιλή αντιδιαβητικά φάρμακα. Αν και η αποτελεσματικότητά τους αγγίζει ή και ξεπερνά αυτή των φαρμάκων, οι ερευνητές δεν προτείνουν την αντικατάστασή τους. Αντ' αυτού, προτρέπουν στην ενσωμάτωση μεγαλύτερων ποσοτήτων δεντρολίβανου και ρίγανης στη διατροφή, υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram