Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

7 τροφές που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον εγκέφαλό σας και να επιταχύνουν τη γήρανση.

Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού μας συνολικά, και βεβαίως, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Όπως συμβαίνει με την καρδιά, το ήπαρ ή το έντερο, έτσι και για τον εγκέφαλο, υπάρχουν τροφές που τον ωφελούν και άλλες που τον βλάπτουν.

Ο Δρ. Brett Osborn, MD, πιστοποιημένος νευροχειρουργός, επικεφαλής στο St. Mary's Medical Center και πρόεδρος και ιδρυτής του Senolytix, ενός κέντρου προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης και αντιγήρανσης στη Φλόριντα, έχει καταρτίσει μια λίστα με τα 7 τρόφιμα που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε για την προστασία του εγκεφάλου μας.

1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη:

Μπισκότα, παγωτά, ντόνατς, αναψυκτικά και επεξεργασμένα δημητριακά αποτελούν τροφές πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Η υπερκατανάλωσή τους, σύμφωνα με τον Δρ. Osborn, μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, βλάπτοντας με την πάροδο του χρόνου τη γνωστική λειτουργία. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες κατατάσσουν τον διαβήτη ως έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

2. Τρανς λιπαρά:

Τηγανητά τρόφιμα και ορισμένα είδη βουτύρου περιέχουν αφθονία τρανς λιπαρών, τα οποία συνδέονται με χρόνια φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Ο Δρ. Osborn τονίζει πως η φλεγμονή αποτελεί κοινό παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

3. Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα:

Αρτοσκευάσματα, πατατάκια και λοιπά τρόφιμα που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία φέρουν μαζί τους πληθώρα πρόσθετων, συντηρητικών και ανθυγιεινών λιπαρών. Η συχνή κατανάλωσή τους επιταχύνει τη γνωστική φθορά.

4. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ:

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία σε βάθος χρόνου. Ο Δρ. Osborn προειδοποιεί πως η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις, όπως χρόνιες διαταραχές του εκούσιου συντονισμού, επιληπτικές κρίσεις και νοσηλεία στην Εντατική.

5. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι:

Μια διατροφή πλούσια σε νάτριο (αλάτι), που περιλαμβάνει αλλαντικά, ψωμί, σάλτσες και τουρσί, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, η οποία με τη σειρά της βλάπτει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

6. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες:

Η χρήση τεχνητών γλυκαντικών στον καφέ ή σε άλλα τρόφιμα ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν αρνητικές επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών

7. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης:

Ενώ η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει οφέλη για τη γνωστική λειτουργία, η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, διαταραχές ύπνου και ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τι να προτιμήσουμε:

Ενώ η λίστα με τα "εχθρικά" τρόφιμα για τον εγκέφαλο ίσως φαντάζει αποθαρρυντική, ας δούμε και την άλλη πλευρά: Τι τροφές μπορούν να τον θρέψουν και να τον ενισχύσουν;

  • Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα: Ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και ο τόνος, ξηροί καρποί, λιναρόσπορος και αβοκάντο αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία θωρακίζουν τον εγκέφαλο και μειώνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
  • Αντιοξειδωτικά: Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε χρώματα, όπως τα μούρα, τα καρότα, οι μπρόκολα και το σπανάκι, περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.
  • Βιταμίνες: Η βιταμίνη Β12, που συναντάται σε κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά, είναι απαραίτητη για τη νευρολογική λειτουργία. Επίσης, η βιταμίνη D, που προσλαμβάνουμε μέσω του ήλιου και ορισμένων τροφίμων, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.
  • Άπαχες πρωτεΐνες: Κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, όσπρια και ξηροί καρποί αποτελούν πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για την ανάπτυξη και αποκατάσταση των εγκεφαλικών κυττάρων.
  • Πράσινα λαχανικά: Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά άλατα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία.
  • Υγιή λιπαρά: Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και αβοκάντο περιέχουν υγιή λιπαρά που ωφελούν τον εγκέφαλο και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Συμπέρασμα:

Η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγεία του εγκεφάλου μας. Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και περιορίζοντας την κατανάλωση των "εχθρικών" τροφίμων, μπορούμε να συμβάλλουμε στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στη διατήρηση της νοητικής μας οξύτητας και στην ενίσχυση της συνολικής μας ευεξίας.

Εκτός από τη διατροφή, θυμηθείτε πως η τακτική άσκηση, η επαρκής ενυδάτωση, η διαχείριση του άγχους και ο ποιοτικός ύπνος παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο για την υγεία του εγκεφάλου σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram