Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Απάτη : 9 τόνοι ελληνικά καρπούζια και 1,5 τόνος Ελαιόλαδο (μείγμα διαφορετικών ποιοτήτων ελαίου) κατασχέθηκαν στην Ιταλία

Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, η Guardia di Finanza, μαζί με επιθεωρητές της Κεντρικής Επιθεώρησης για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα, αποκάλυψαν μια σοβαρή περίπτωση απάτης τροφίμων σε μια εταιρεία στο Nardò, στην περιοχή του κάτω Σαλέντο στην Ιταλία.

Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο καρπουζιών, αγκινάρες και ελαιολάδου, φέρεται να πλαστογραφούσε τις ενδείξεις προέλευσης των προϊόντων της, πωλώντας ελληνικά καρπούζια ως ιταλικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε τον Μάιο, οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 9 τόνους καρπούζια, 2 τόνους αγκινάρες και 1.500 λίτρα ελαιολάδου, όλα με ψευδή επισήμανση.

Ειδικότερα, τα ελληνικά καρπούζια είχαν υποστεί επεξεργασία ώστε να φέρουν ετικέτες που τα παρουσίαζαν ως ιταλικής προέλευσης και καλλιέργειας. Μάλιστα, η παραπλάνηση δεν σταματούσε εκεί, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν συσκευασίες με ιταλικά σύμβολα και ψευδείς ενδείξεις για την περιοχή προέλευσης και παραγωγής, με σκοπό να παραπλανήσουν τόσο τους μεσάζοντες όσο και τους τελικούς καταναλωτές.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο που πωλούταν ως "έξτρα παρθένιο" ήταν στην πραγματικότητα μείγμα διαφορετικών ποιοτήτων ελαίου.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας έχει ήδη παραπεμφθεί στην Εισαγγελία του Λέτσε, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κακούργημα "απάτης σε εμπορία και πώληση προϊόντων με παραπλανητικές ενδείξεις".

Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο το φαινόμενο της απάτης τροφίμων, το οποίο δυστυχώς δεν είναι σπάνιο. Η πλαστογραφία ενδείξεων προέλευσης και η πώληση προϊόντων κατώτερης ποιότητας με ψευδείς ετικέτες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στην αγορά τροφίμων.

Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές να συνεχίσουν τους ελέγχους και να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε τέτοιου είδους απάτες, διασφαλίζοντας την προστασία των καταναλωτών και την προώθηση της ηθικής και διαφανούς αγοράς τροφίμων.