Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Είναι ακόμα εκεί ; Οι σημαίες των αποστολών Apollo στη Σελήνη


Είναι ακόμα εκεί; Οι σημαίες των αποστολών Apollo στη Σελήνη

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς: Θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου οι σημαίες που τοποθέτησαν οι αστροναύτες του Apollo στη Σελήνη; Αυτές οι μικρές, αλλά ιστορικές, σημαίες έχουν γίνει σύμβολο μιας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ανθρωπότητας.

Γιατί δεν μπορούμε να τις δούμε από τη Γη;

Όσο και αν θα θέλαμε να πάρουμε το τηλεσκόπιό μας και να θαυμάσουμε αυτές τις σημαίες, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα τηλεσκόπια μας, ακόμα και τα πιο ισχυρά, δεν έχουν την απαραίτητη ανάλυση για να διακρίνουν αντικείμενα τόσο μικρά στη Σελήνη. Οι σημαίες των αποστολών Apollo έχουν πλάτος μόλις 1,2 μέτρα, ένα μέγεθος που χάνεται εντελώς στις απέραντες εκτάσεις του σεληνιακού τοπίου.

Η NASA έχει τα μάτια της στραμμένα στη Σελήνη

Αν και από τη Γη είναι αδύνατον να δούμε τις σημαίες, η NASA έχει έναν άμεσο τρόπο παρακολούθησης της σεληνιακής επιφάνειας. Το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ένα διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, έχει τραβήξει πολλές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Χάρη στις φωτογραφίες αυτές, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τις σκιές που αφήνουν οι σημαίες στην επιφάνεια.

Τι δείχνουν οι φωτογραφίες;

Από τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει το LRO, φαίνεται ότι οι σημαίες των αποστολών Apollo 12, 16 και 17 είναι ακόμα όρθιες. Ωστόσο, για τις σημαίες των αποστολών Apollo 14 και 15 δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις. Οι συνθήκες στο σημείο που τοποθετήθηκαν αυτές οι σημαίες δεν επιτρέπουν μια ακριβή παρατήρηση.


Τι μέλλει γενέσθαι;

Το σεληνιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά σκληρό. Οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, η απουσία ατμόσφαιρας και η συνεχής βομβαρδισμός από μικρομετεωρίτες είναι παράγοντες που σίγουρα επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής των σημαιών. Είναι πιθανό ότι με την πάροδο του χρόνου οι σημαίες θα καταστραφούν ολοκληρωτικά.

Ένα μνημείο της ανθρώπινης περιέργειας

Ανεξάρτητα από το αν οι σημαίες των αποστολών Apollo θα επιβιώσουν ή όχι, το γεγονός ότι οι άνθρωποι κατάφεραν να πατήσουν στη Σελήνη και να αφήσουν το στίγμα τους είναι μια τεράστια κατάκτηση. Αυτές οι μικρές σημαίες είναι σύμβολο της ανθρώπινης περιέργειας και της επιθυμίας μας να εξερευνήσουμε το άγνωστο.