Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σοκ: Τι Αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ για Τυροκομεία σε Θεσσαλία και Γρεβενα

Μια πρόσφατη έρευνα του ΕΦΕΤ έφερε στο φως ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Όπως αποδείχθηκε, αρκετές επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος δεν τηρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διαδικασία της παστερίωσης, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

 Με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκαν διευκρινίσεις για τη διαχείριση του γάλακτος από την απαγορευμένη ζώνη λόγω πανώλης μικρών μηρυκαστικών (ΠΜΜ).

Στο πλαίσιο της εποπτείας εφαρμογής των μέτρων για το γάλα για την αποτροπή μετάδοσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ, στις 22 και 3 Ιουλίου σε 50 επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας και των Γρεβενών.
Από τους ανωτέρω ελέγχους προέκυψε ότι 18 επιχειρήσεις από τις 50 χρησιμοποιούν σύστημα παστερίωσης του γάλακτος με θερμοκρασίες και χρόνους που δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις του Εκτελεστικού Κανονισμού 2020/687.

Τι είναι η παστερίωση και γιατί είναι σημαντική;

Η παστερίωση είναι μια διαδικασία θερμικής επεξεργασίας που εφαρμόζεται στο γάλα για να καταστραφούν παθογόνα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Επιπλέον, η παστερίωση συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης αλλοιωτικών μικροοργανισμών, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

 
Υπενθυμίζεται ότι η παστερίωση είναι μια συμβατική θερμική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα για περισσότερα από 150 χρόνια. Ο κύριος στόχος της διαδικασίας είναι η αδρανοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών όπως η Salmonella, η Escherichia coli ή η Listeria monocytogenes. Επίσης, η θερμότητα κατά την παστερίωση αδρανοποιεί τους αλλοιωτικούς μικροοργανισμούς όπως ζυμομύκητες και μούχλες και μειώνει την ενζυματική δραστηριότητα. Αυτές οι αλλαγές παρέχουν αρκετή σταθερότητα στο προϊόν για συγκεκριμένο χρόνο.

Οι νέες οδηγίες και οι έλεγχοι

Με αφορμή τα αποτελέσματα των ελέγχων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε μια εγκύκλιο που καθορίζει με ακρίβεια τις απαιτήσεις για τη διαδικασία της παστερίωσης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την παστερίωση του γάλακτος, θα πρέπει να το μεταφέρουν σε άλλες επιχειρήσεις που πληρούν τις προδιαγραφές.

Γιατί είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε μόνο παστεριωμένο γάλα;

Η κατανάλωση ωμού ή μη επαρκώς παστεριωμένου γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, πυρετό, ναυτία, εμετούς και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σοβαρότερες επιπλοκές.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές;

  • Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες: Βεβαιωνόμαστε ότι το γάλα που αγοράζουμε είναι παστεριωμένο και προέρχεται από εγκεκριμένες μονάδες παραγωγής.
  • Προτιμούμε φρέσκα προϊόντα: Αγοράζουμε γάλα από αξιόπιστα καταστήματα και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Ενημερωνόμαστε: Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών και των μέσων ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων.

Συμπέρασμα

Η παστερίωση είναι μια κρίσιμη διαδικασία για την ασφάλεια των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι πρόσφατοι έλεγχοι υπογραμμίζουν τη σημασία της συμμόρφωσης με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης της αγοράς. Ως καταναλωτές, έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε ασφαλή και υγιεινά προϊόντα.

Σημείωση: Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ και προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό 687/2020, για την αποτροπή μετάδοσης της πανώλης των αιγοπροβάτων, αποφασίστηκε οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος (τυροκομεία ανοικτού τύπου) που δεν μπορούν να εφαρμόσουν σύστημα παστερίωσης όπως αυτή περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16-07-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, να μεταφέρουν το γάλα που παραλαμβάνουν από απαγορευμένες ζώνες, σε εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος που εφαρμόζουν το προαναφερθέν σύστημα παστερίωσης.

Επισημαίνεται ότι το γάλα που έχει παστεριωθεί με βάση την μέθοδο παστερίωσης που
περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16-07-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, θεωρείται ασφαλές προϊόν και μπορεί να επιστρέψει στην αρχική εγκατάσταση μεταποίησης για τυροκόμηση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram