Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Μυστικό για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας και του Διαβήτη κρύβεται στο Ελενολικό Οξύ!

Το ελενολικό οξύ από τις ελιές δείχνει υποσχόμενη δράση στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο το ελενολικό οξύ, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στις ελιές, ως πιθανό όπλο κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο NUTRITION 2024, υποδηλώνουν ότι το ελενολικό οξύ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να ενισχύσει την απώλεια βάρους και να βελτιώσει τη συνολική μεταβολική υγεία.

Σε πειράματα σε παχύσαρκα διαβητικά ποντίκια, η χορήγηση ελενολικού οξέος για μόλις μία εβδομάδα οδήγησε σε μετρήσιμα οφέλη. Τα ποντίκια που έλαβαν την ένωση παρουσίασαν:

  • Σημαντική μείωση του σωματικού βάρους: Έως 10,7% μείωση της σωματικής μάζας μετά από 4-5 εβδομάδες θεραπείας.
  • Βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ευαισθησία στην ινσουλίνη συγκρίσιμα με υγιή ποντίκια.
  • Μειωμένη πρόσληψη τροφής: Το ελενολικό οξύ προώθησε τον κορεσμό και μείωσε την υπερφαγία.
  • Αυξημένα επίπεδα ορμονών κορεσμού: Η ένωση ώθησε στην έκκριση GLP-1 και PYY, ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και τον μεταβολισμό.
  • Βελτιωμένη μεταβολική υγεία: Συνολική βελτίωση των δεικτών μεταβολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων.

Η δράση του ελενολικού οξέος φάνηκε να μιμείται τα φυσιολογικά σήματα κορεσμού, προκαλώντας την απελευθέρωση εντερικών ορμονών που ρυθμίζουν την ενεργειακή ισορροπία και την υγιή λειτουργία του μεταβολισμού.

Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές τονίζουν ότι η συγκέντρωση του ελενολικού οξέος στις ελιές και το ελαιόλαδο είναι χαμηλή, καθιστώντας απίθανο η απλή κατανάλωση αυτών των τροφίμων να αρκεί για την επίτευξη των παρατηρούμενων οφελών.

Στο μέλλον, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει περαιτέρω τους μηχανισμούς δράσης του ελενολικού οξέος, καθώς και την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε ανθρώπους.

Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές, το ελενολικό οξύ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο, ασφαλές και προσιτό εργαλείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση ή συμπληρωματική θεραπεία σε σύγκριση με τα υφιστάμενα φάρμακα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram