Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ευρωπαϊκή Κάρτα Εμβολιασμού: Η Ελλάδα μία από τις πρώτες πέντε χώρες που την ξεκινούν (Άλλη μια πρωτιά)

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Λετονία, Βέλγιο, Γερμανία και Πορτογαλία), θα θέσει σε εφαρμογή πιλοτικά την Ευρωπαϊκή Κάρτα Εμβολιασμού. Η ψηφιακή αυτή κάρτα έρχεται για να απλοποιήσει και να ενισχύσει την πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών των πολιτών, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για ένα πιο ασφαλές μέλλον.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Εμβολιασμού;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Εμβολιασμού αποτελεί ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα εμβολιασμού ενός ατόμου. Θα διατίθεται σε τρεις μορφές:

  • Τυπωμένη κάρτα: Μια εύχρηστη και παραδοσιακή έκδοση.
  • Ηλεκτρονικό αντίγραφο: Διαθέσιμο μέσω email για εύκολη αποστολή και εκτύπωση.
  • Ψηφιακή έκδοση: Συμβατή με smartphones, για άμεση πρόσβαση μέσω εφαρμογής.

Ποιoί είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Εμβολιασμού;

Η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Εμβολιασμού ποντάρει σε δύο βασικούς άξονες:

  • Απλοποίηση της μετακίνησης: Οι πολίτες που μετακινούνται εντός ΕΕ για εργασία ή άλλους λόγους, θα έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση και δυνατότητα ενημέρωσης του ιστορικού εμβολιασμών τους, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ομαλή και διαφανή.
  • Ενίσχυση της δημόσιας υγείας: Η Κάρτα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του προληπτικού εμβολιασμού και την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια και ο έλεγχος των δεδομένων;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Εμβολιασμού στηρίζεται σε μια ασφαλή και φιλική προς τον χρήστη προσέγγιση:

  • Ελεγχος από τον πολίτη: Κάθε άτομο διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων εμβολιασμού του, έχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης, τροποποίησης και κοινοποίησης τους.
  • Παγκόσμιο Δίκτυο Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας: Η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα των ψηφιακών αρχείων εμβολιασμού διασφαλίζονται από το GDHCN, ένα διεθνές δίκτυο πιστοποίησης που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ποια η θέση της Ελλάδας στο εγχείρημα;

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) έχει οριστεί ως αρμόδιος φορέας υλοποίησης για την Ελλάδα, αναλαμβάνοντας παράλληλα τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ. Η εμπειρία της ΗΔΙΚΑ με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 αποδεικνύεται καθοριστική για την ομαλή υλοποίηση και την ευρεία υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Εμβολιασμού.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram