Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Σημασία των Βιταμινών για την Επιδιόρθωση του DNA και την Αντιγήρανση


Ο οργανισμός μας διαθέτει περίπλοκους μηχανισμούς που φροντίζουν για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται στα κύτταρα. 

Για να επιτευχθεί όμως η επιτυχής επιδιόρθωση, τα κύτταρα χρειάζονται την ενεργοποίηση βασικών στοιχείων, όπως πρωτεΐνες, ένζυμα, βιταμίνες και μέταλλα.

Η έλλειψη αυτών των ουσιών μπορεί να δυσχεράνει ή και να αδυνατίσει την επιδιόρθωση του DNA, με συνέπειες που αγγίζουν από την επιτάχυνση της γήρανσης μέχρι και την εμφάνιση ασθενειών.

Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε σε 6 βασικές βιταμίνες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία και την αποκατάσταση του DNA:

1) Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη):

  • Πηγές: μπρόκολο, ντομάτες, καρότα, σπαράγγι, πατάτες, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, χουρμάδες, αράπικα φιστίκια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρο ψωμί, φασόλια, ρεβίθια, φακές, μανιτάρια, μοσχάρι, ψάρια, κοτόπουλο.
  • Ρόλος: Βοηθά στην επιδιόρθωση του DNA και στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες.

2) Βιταμίνη Β9 (Φυλλικό Οξύ):

  • Πηγές: σπανάκι, κράμβη, λάχανο, μπρόκολο, γογγύλια, τεύτλα, σινάπι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπιζέλια, σπαράγγια, χυμός πορτοκαλιού, αβοκάντο, ακτινίδια, μπανάνες, φράουλες, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φύτρο σταριού, αμύγδαλα, κάστανα, κρόκος αυγού, γάλα.
  • Ρόλος: Συμμετέχει στην σύνθεση του DNA και στην πρόληψη βλαβών στα χρωμοσώματα.

3) Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη):

  • Πηγές: ψάρια, γαλακτοκομικά, κοτόπουλο, αυγά, κόκκινο κρέας, σιτάλευρο, πράσινα λαχανικά, όσπρια, μαγιά.
  • Ρόλος: Βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην προστασία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, παίζει ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA.

4) Βιταμίνη Ε:

  • Πηγές: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σιτέλαιο, σησαμέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, φύτρο σταριού, αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, φουντούκια, φιστίκια, φασόλια, πράσινα λαχανικά, σπανάκι, μπρόκολο, ακτινίδια, ντομάτα, ελιές, αβοκάντο, δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Ρόλος: Δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

5) Βιταμίνη D:

  • Πηγές: ηλιακό φως, μουρουνέλαιο, σολομός, κολιός, λαβράκι, φαγκρί, ρέγκα, τόνος, σαρδέλες

    6) Καροτενοειδή - Βιταμίνη Α:

  • Πηγές: όλα τα ώριμα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, καρότα, πράσινα λαχανικά, λάχανο, σπανάκι, λαχανίδες, σινάπι, καρπούζι, κόκκινο γκρέιπ φρουτ, ντομάτα (ωμή και μαγειρεμένη), κόκκινες πιπεριές, βερίκοκο, μανταρίνια, πεπόνι, ανανάς, πορτοκάλια, ρόδια, γλυκοπατάτα, παντζάρια, κόλιαντρο, ραδίκια (μαγειρεμένα), φιστίκια, πάπρικα.
  • Ρόλος: Προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες και ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία.

Εκτός από τις βιταμίνες που αναφέρθηκαν, σημαντικό ρόλο στην υγεία του DNA παίζουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Ψευδάργυρος: Βοηθά στην ενεργοποίηση ενζύμων που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA.
  • Σελήνιο: Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες.
  • Μαγνήσιο: Συμμετέχει στη σύνθεση του DNA και στην πρόληψη βλαβών στα χρωμοσώματα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη βλαβών στο DNA και την επιβράδυνση της γήρανσης.

Συμπληρώματα διατροφής:

Σε περίπτωση που η διατροφή σας δεν επαρκεί, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να φανεί ωφέλιμη.

Είναι όμως απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό ή διαιτολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες και τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε.

Συμπερασματικά:

Η φροντίδα του DNA μας είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσουμε το DNA μας υγιές και να επιβραδύνουμε τη γήρανση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram