Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Θανατηφόρα Λιχουδιά: Προκαλεί καρκίνο του ήπατος & με μια μόνο μπουκιά

 

Στην καρδιά της Ταϊλάνδης, μια φαινομενικά ακίνδυνη λιχουδιά κρύβει έναν θανατηφόρο κίνδυνο: το Koi Pla. Αυτό το παραδοσιακό πιάτο, φτιαγμένο από ωμό ψάρι, χυμό λεμονιού, βότανα και μπαχαρικά, θεωρείται από πολλούς σαλάτα.

Δυστυχώς, όμως, η γευστική αυτή εμπειρία μπορεί να στοιχίσει τη ζωή. Το Koi Pla ευθύνεται για περίπου 20.000 θανάτους από καρκίνο του ήπατος ετησίως στην Ταϊλάνδη.

Πώς ένα τόσο απλό πιάτο μπορεί να έχει τόσο τραγικές συνέπειες; Η απάντηση βρίσκεται στα ψάρια που χρησιμοποιούνται. Τα ψάρια αυτά προέρχονται από υδάτινες περιοχές μολυσμένες από παράσιτα, γνωστά ως Opisthorchis viverrini και Opisthorchis felineus.

Κατά την κατανάλωση ωμού ή κακοψημένου ψαριού, τα παράσιτα εισβάλλουν στο ανθρώπινο σώμα και εγκαθίστανται στα χοληφόρα κανάλια, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε χολαγγειοκαρκίνωμα, μια μορφή καρκίνου με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, η κατανάλωση Koi Pla παραμένει δημοφιλής, ιδιαίτερα στις φτωχότερες περιοχές της Ταϊλάνδης. Η έλλειψη πρόσβασης σε τροφή και η άγνοια για τους κινδύνους ωθούν πολλούς να ρισκάρουν την υγεία τους για μια γευστική μπουκιά.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι περίπλοκη. Απαιτεί εκπαιδευτικές εκστρατείες για την ενημέρωση του κοινού, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στις ιχθυοκαλλιέργειες και εύρεση εναλλακτικών πηγών τροφής για τις πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ενώ η πλήρης εξάλειψη του Koi Pla ίσως να μην είναι εφικτή, η μείωση της κατανάλωσης και η υιοθέτηση ασφαλών πρακτικών προετοιμασίας τροφίμων μπορούν να σώσουν ζωές.

Η ιστορία του Koi Pla αποτελεί τραγική υπενθύμιση των κινδύνων που ελλοχεύουν ακόμη και στα πιο απλά τρόφιμα. Η μάχη ενάντια στον καρκίνο του ήπατος στην Ταϊλάνδη αποτελεί ένα παράδειγμα για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, οργανισμών υγείας και τοπικών κοινοτήτων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την εξασφάλιση ενός υγιεινού μέλλοντος.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram