Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Βασική Διαφορά Μεταξύ ενός Έξυπνου και ενός Βλάκα -

 

Η Βασική Διαφορά Μεταξύ Έξυπνου και Βλάκα: 

Μύθος ή Πραγματικότητα;

Πόσες φορές έχετε συναντήσει κάποιον που υπερεκτιμά τις ικανότητές του, ενώ στην πραγματικότητα απέχει πολύ από την πραγματικότητα; 

Ή ίσως να γνωρίζετε κάποιον εξαιρετικά ικανό που υποτιμά τον εαυτό του;

Και στις δύο περιπτώσεις, πιθανότατα να έρχεται κανείς αντιμέτωπος με το φαινόμενο Dunning-Kruger. Η ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη ρίχνει φως σε αυτό το συναρπαστικό ζήτημα, εξηγώντας τι διαφοροποιεί τους έξυπνους από τους... λιγότερο έξυπνους.

Η σοφία της ταπεινοφροσύνης:

Σύμφωνα με την κ. Μαριακάκη, οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν τον εαυτό τους, ενώ οι λιγότερο έξυπνοι υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως Dunning-Kruger effect, έχει αποδειχθεί επιστημονικά και βασίζεται στην έλλειψη αυτογνωσίας και μεταγνωστικών δεξιοτήτων.

Γιατί συμβαίνει;

Ας φανταστούμε κάποιον που μόλις ξεκινά μαθήματα πιάνου. Αρχικά, νιώθει γεμάτος αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές του, αγνοώντας όμως τις ατέλειες και τα κενά γνώσης που οφείλουν να καλυφθούν. Η έλλειψη εμπειρίας τον εμποδίζει να αντιληφθεί τις αδυναμίες του.

Η καμπύλη της αυτοπεποίθησης:

Το φαινόμενο Dunning-Kruger απεικονίζεται με μια καμπύλη σχήματος U, όπου:

  • Χαμηλή ικανότητα/υψηλή αυτοπεποίθηση: Οι αρχάριοι με περιορισμένες γνώσεις υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους.
  • Αύξηση δεξιοτήτων/αύξηση επίγνωσης: Καθώς η εμπειρία και η γνώση αυξάνονται, η αυτοπεποίθηση μειώνεται, καθώς έρχεται η επίγνωση της πολυπλοκότητας του αντικειμένου.
  • Υψηλή ικανότητα/υψηλή (αλλά ρεαλιστική) αυτοπεποίθηση: Οι πραγματικά ειδικοί αποκτούν ρεαλιστική κατανόηση των δυνατοτήτων τους.

Εξαίρεση:

Μερικοί ερευνητές υποθέτουν πως άτομα με υψηλή εξειδίκευση μπορεί να υποτιμούν τις ικανότητές τους, θεωρώντας εύκολες εργασίες που για τους υπόλοιπους είναι δύσκολες.

Σημαντική σημείωση:

Το Dunning-Kruger effect αφορά συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις, όχι τη γενική νοημοσύνη. Προσφέρει, όμως, μια χρήσιμη ματιά στην τάση λανθασμένης αυτοαξιολόγησης των ικανοτήτων μας.

Συμπέρασμα:

Η ταπεινοφροσύνη αποτελεί αρετή, όχι αδυναμία. Η επίγνωση των αδυναμιών μας μας ωθεί στην εξέλιξη. Αντί να υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας, ας εστιάσουμε στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας και στην αναζήτηση γνώσης, αφήνοντας χώρο για βελτίωση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές: