Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πολυδένδρι: Αμαξοστοιχία Intercity, με εκατοντάδες επιβάτες, προσέκρουσε σε βράχια - Αποφεύχθηκε εκτροχιασμός

Στις 20 Ιουλίου 2024, το πρωί, εκτροπή από την τύχη γλίτωσε ένα τρένο Intercity (52) που εκτελούσε δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όταν προσέκρουσε σε βράχια που είχαν πέσει στη γραμμή, στο ύψος του Πολυδενδρίου, 45 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμαξοστοιχία, που μετέφερε εκατοντάδες επιβάτες, χτύπησε τα βράχια με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη στη μηχανή. Ευτυχώς, κανείς από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε.

Παρόλα αυτά, το περιστατικό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους στον ΟΣΕ, οι οποίοι κατήγγειλαν στο 902.gr την έλλειψη συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Μιλώντας στο σταθμό, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η λογική του "κόστους-οφέλους" κυριαρχεί στις αποφάσεις της διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην γίνονται απαραίτητα έργα υποδομής και συντήρησης.

Επιπρόσθετα, επισήμαναν ότι 16 μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ελάχιστα έχουν γίνει για την βελτίωση της ασφάλειας στις γραμμές, πολλές από τις οποίες είναι παλαιές και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Το περιστατικό στο Πολυδένδρι έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στην ανησυχητική εικόνα που επικρατεί στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, θίγοντας ζητήματα που αγγίζουν την ασφάλεια των επιβατών και την εύρυθμη λειτουργία του.

Πέρα από τις ευθύνες που φέρουν οι αρμόδιοι φορείς, το περιστατικό εγείρει και ερωτήματα για το μέλλον του σιδηροδρομικού μας δικτύου.

Θα υπάρξει τελικά η απαραίτητη στροφή προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και της ουσιαστικής βελτίωσης, ή θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην τύχη για να αποφεύγουμε τα χειρότερα;