Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κουκιά: Διώχνουν τη μελαγχολία και φτιάχνουν τη διάθεση...ΠΡΟΣΟΧΗ όμως...

Τα κουκιά, αυτό το ταπεινό όσπριο που συναντούμε συχνά στο τραπέζι μας, κρύβουν μια έκπληξη: μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Πέρα από την πλούσια διατροφική τους αξία, με τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες και τον σίδηρο που προσφέρουν, τα κουκιά φαίνεται πως διαθέτουν και μια ισχυρή «αντικαταθλιπτική» δράση.

Η επιστήμη αποκαλύπτει τα μυστικά των κουκιών

Ερευνητές, όπως η βοτανολόγος Nadia Mohd-Radzman του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα κουκιά και έχουν ανακαλύψει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ουσία: τη λεβοντόπα (L-dopa). Αυτή η ουσία, που χρησιμοποιείται ήδη στη θεραπεία της νόσου του Parkinson, είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της ανηδονίας, δηλαδή της αδυναμίας να νιώσουμε ευχαρίστηση.

Τα κουκιά ως πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην ψυχική υγεία

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι νέοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες. Η κα. Mohd-Radzman υποστηρίζει ότι η ενσωμάτωση των κουκιών στη διατροφή μας μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη γραμμή άμυνας, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη ψυχική υγεία.

Κυαμισμός και γενετική τροποποίηση

Φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα του κυαμισμού, μιας κατάστασης που επηρεάζει άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD και τα εμποδίζει από το να καταναλώνουν κουκιά. Οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε λύσεις για αυτό το πρόβλημα, όπως η δημιουργία ποικιλιών κουκιών με χαμηλά επίπεδα των ουσιών που προκαλούν κυαμισμό ή ακόμα και η γενετική τροποποίηση των κουκιών για την πλήρη εξάλειψη αυτών των ουσιών.

Τα κουκιά: ένα superfood με πολλαπλά οφέλη

Τα κουκιά, λοιπόν, αποδεικνύονται ένα πραγματικό superfood, με οφέλη που ξεπερνούν κατά πολύ την απλή διατροφική τους αξία. Είναι φθηνά, εύκολα προσβάσιμα και μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε πολλές συνταγές. Επιπλέον, η πιθανή θετική τους επίδραση στην ψυχική μας υγεία τα καθιστά ακόμα πιο ελκυστικά.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τα κουκιά με άλλο μάτι;

Ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη γνώμη μας για τα κουκιά και να τα εντάξουμε πιο συχνά στη διατροφή μας. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ένα φαγητό που είναι τόσο νόστιμο, θρεπτικό και, πιθανώς, πολύ πιο ευεργετικό για την υγεία μας από όσο φανταζόμαστε;

Συμβουλή: Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για συνταγές με κουκιά σε διάφορες ιστοσελίδες μαγειρικής.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram