Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

LockDown για τα αιγοπρόβατα ! Κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε και στην Αττική- Για θανάτωση είναι 9.200 ζώα

Πανώλη των Αιγοπροβάτων: Ένας Εθνικός Κίνδυνος

Η Αφρικανική Πανώλη των Αιγοπροβάτων, μια σοβαρή απειλή για την κτηνοτροφία της χώρας μας, έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στην Αττική και τη Θεσσαλία, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Όλα ξεκίνησαν με την εισαγωγή μολυσμένων ζώων από τη Ρουμανία. Οι κτηνίατροι, μετά από υποψίες και εξετάσεις, επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού σε μια μονάδα στον Ασπρόπυργο. Αμέσως τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, όπως η μαζική θανάτωση των μολυσμένων ζώων και η απομόνωση των μονάδων.

Σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τα στοιχεία των ελέγχων αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων πανώλης των μηρυκαστικών σε Λάρισα και Θεσσαλία.

Παράλληλα τόνισε ότι «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».

Οι συνέπειες της επιδημίας

Η πανώλη των αιγοπροβάτων αποτελεί σοβαρή απειλή για την κτηνοτροφία. Οι συνέπειες της επιδημίας είναι πολλαπλές και περιλαμβάνουν:

  • Οικονομικές απώλειες: Οι κτηνοτρόφοι υφίστανται σημαντικές οικονομικές ζημιές λόγω της θανάτωσης των ζώων και των περιορισμών στις μετακινήσεις.
  • Επιπτώσεις στην παραγωγή: Η μείωση του αριθμού των ζώων επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων αυτών.
  • Κίνδυνος εξάπλωσης: Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες περιοχές, απειλώντας ολόκληρο τον κτηνοτροφικό τομέα.

Τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες;

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως:

  • Μαζική θανάτωση των μολυσμένων ζώων: Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
  • Απομόνωση των μονάδων: Οι μολυσμένες μονάδες απομονώνονται για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού σε άλλα ζώα.
  • Εντατικοί έλεγχοι: Διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων.
  • Ιχνηλάτηση των κρουσμάτων: Οι κτηνίατροι προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της μόλυνσης και να ιχνηλατήσουν όλα τα ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα.
  • Ενημέρωση των κτηνοτρόφων: Οι κτηνοτρόφοι ενημερώνονται για τα συμπτώματα της νόσου και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

  • Ενημερωθείτε: Ενημερωθείτε για την κατάσταση της επιδημίας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Υποστηρίξτε τους κτηνοτρόφους: Υποστηρίξτε τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την επιδημία και προτιμήστε ελληνικά προϊόντα.
  • Συμβάλλετε στην πρόληψη: Συμβάλλετε στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και αποφεύγοντας την επαφή με άγνωστα ζώα.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τη χώρα μας. Με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων, μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της και να προστατεύσουμε τον κτηνοτροφικό μας τομέα.

Σημείωση: Το παραπάνω άρθρο βασίστηκε στις πληροφορίες που παρείχατε και σε πρόσθετη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχετικές πηγές. Για πιο ενημερωμένες πληροφορίες, συνιστάται να συμβουλευτείτε τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Θέματα που θα μπορούσαν να προστεθούν σε ένα πιο αναλυτικό άρθρο:

  • Η οικονομική επιβάρυνση της επιδημίας: Ποια είναι η εκτιμώμενη οικονομική ζημία για τον κτηνοτροφικό τομέα;
  • Οι επιπτώσεις στην αγορά: Πώς επηρεάζεται η αγορά γάλακτος και κρέατος;
  • Τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων: Ποια μέτρα στήριξης παρέχονται από την πολιτεία;
  • Οι προκλήσεις για το μέλλον: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός τομέας μετά την επιδημία;
  • Η σημασία της πρόληψης: Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση παρόμοιων επιδημιών στο μέλλον;

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram