Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μείγματα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο: Τι αλλάζει με τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΕΤ

 

Μείγματα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο: Τι αλλάζει με τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε νέα εγκύκλιο με στόχο την διευκρίνιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή, διάθεση και επισήμανση μειγμάτων φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο. Η εγκύκλιος αυτή φέρνει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες χρήζουν προσοχής από παραγωγούς, διανομείς και καταναλωτές.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές;

  • Ετικέτα: Η λέξη "ελαιόλαδο" ή εικόνες που παραπέμπουν σε αυτό, μπορούν να αναγραφούν στην ετικέτα μίγματος φυτικών ελαίων μόνο εάν το ελαιόλαδο περιέχεται σε ποσοστό άνω του 50%.
  • Διακίνηση: Απαγορεύεται η διάθεση στην Ελλάδα μειγμάτων φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο, τα οποία παράγονται εντός της χώρας. Η διάθεση επιτρέπεται μόνο σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με την απόφαση 1018/10412/(ΦΕΚ 1678 Β’/2020).
  • Χρωστικές: Η προσθήκη χρωστικών, όπως χλωροφύλλες, σε μίγματα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο, τα καθιστά "μη κανονικά" και όχι "μη ασφαλή".
  • Ντρέσινγκ σαλάτας: Στα ντρέσινγκ σαλάτας που περιέχουν ελαιόλαδο, η χρήση χρωστικών επιτρέπεται σύμφωνα με την αρχή "quantum satis". Αυτό σημαίνει ότι η χρωστική ουσία οφείλει να χρησιμοποιείται σε εύλογη ποσότητα, απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, χωρίς να παραπλανεί τον καταναλωτή.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές για τους καταναλωτές;

  • Πιο διαφανής ενημέρωση: Η νέα εγκύκλιος διασφαλίζει πιο διαφανή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την σύσταση των μειγμάτων φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο.
  • Συνειδητοποιημένες επιλογές: Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να κάνουν πιο συνειδητοποιημένες επιλογές αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία ελαιολάδου σε ένα μείγμα.
  • Προσοχή στην ετικέτα: Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα πριν αγοράσουν ένα μείγμα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο, δίνοντας προσοχή στην αναλογία ελαιολάδου και στα συστατικά.

Συμπέρασμα:

Η νέα εγκύκλιος του ΕΦΕΤ φέρνει σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα μίγματα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο. Στόχος της είναι η διασφάλιση της διαφάνειας, η προστασία των καταναλωτών και η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές: