Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μούχλα σε μαρμελάδα: Την πετάμε ολόκληρη ή μόνο το μολυσμένο

 

Μούχλα στη μαρμελάδα: Τι να κάνετε;

Η μούχλα αποτελεί μια φυσική τοξίνη που δεν πρέπει να αγνοούμε. Αν και η ανησυχία για χημικά, ρύπους και μικροπλαστικά στα τρόφιμα είναι εύλογη, συχνά παραβλέπουμε τις φυσικές τοξίνες που κρύβονται σε διάφορα είδη.

Φασόλια, πατάτες και μανιτάρια, για παράδειγμα, περιέχουν φυτοτοξίνες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Εκτίμηση Κινδύνων (BfR), η ενημέρωση για τις φυτοτοξίνες παραμένει χαμηλή, καθώς μόνο το 47% των ερωτηθέντων γνώριζε την ύπαρξή τους.

Αντιθέτως, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και οι προσμείξεις στα τρόφιμα (π.χ. βαρέα μέταλλα) απασχολούν το 63% και 62% των καταναλωτών αντίστοιχα.

Πρέπει όμως να τονίσουμε πως οι φυσικές τοξίνες, όπως η σολανίνη στα πράσινα μέρη της πατάτας ή οι λεκτίνες στα φασόλια, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές αν δεν τα χειριστούμε σωστά.

Μούχλα στη μαρμελάδα: Να την πετάξετε ή όχι;

Σε αντίθεση με ό,τι ίσως νομίζετε, η μούχλα στη μαρμελάδα δεν αφαιρείται απλά. Ακόμη και μικρές ποσότητες τοξινών από μούχλα μπορούν να βλάψουν την υγεία.

Επομένως, η πεζός κανόνας είναι: Η μουχλιασμένη μαρμελάδα πρέπει να απορρίπτεται πάντα ολόκληρη.

Δυστυχώς, έρευνα έδειξε πως το 25% των καταναλωτών αφαιρεί μόνο το μουχλιασμένο κομμάτι και συνεχίζει να τρώει την υπόλοιπη μαρμελάδα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Παρόμοια ισχύει και για τα μουχλιασμένα μούρα. Ολόκληρο το μούρο και τα γύρω του πρέπει να απορρίπτονται, καθώς η μόλυνση έχει προχωρήσει και σε μη ορατά σημεία.

Ποιες τροφές με φυσικές φυτικές τοξίνες γνωρίζετε;

Σε έρευνα, οι πατάτες (15%), οι ντομάτες και τα ωμά φασόλια (9% έκαστο) και τα μανιτάρια (5%) αναδείχθηκαν ως οι πιο γνωστές τροφές με φυσικές φυτικές τοξίνες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις τροφές που φέρουν φυσικές τοξίνες και να τις χειριζόμαστε σωστά, προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία μας

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram