Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νιώθεις συνέχεια κούραση; Δώσε στο σώμα σου ενέργεια με τον πιο φυσικό τρόπο

Συχνά νιώθεις να σου λείπει η ενέργεια; 

Δυσκολεύεσαι να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές σου υποχρεώσεις; 

Μήπως νιώθεις ατονία και έλλειψη συγκέντρωσης;

 Ίσως η λύση να βρίσκεται στο πιάτο σου!

Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενέργεια και τη διάθεση μας. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει άψογα.

Ας δούμε μερικές τροφές που μπορούν να σε γεμίσουν ενέργεια και να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την κούραση:

1. Αποφύγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα:

Αν και ένα λιπαρό μπιφτέκι με πατάτες μπορεί να σου φανεί λαχταριστό τη στιγμή, η θρεπτική του αξία είναι χαμηλή. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα γλυκά και τα αναψυκτικά, είναι γεμάτα με πρόσθετα, συντηρητικά, ζάχαρη και κακά λιπαρά, τα οποία μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις νωχελικός/ή και κουρασμένος/ή.

2. Προτίμησε φρέσκα φρούτα και λαχανικά:

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επίλεξε εποχιακά φρούτα και λαχανικά, καθώς αυτά έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία.

3. Μείωσε την καφεΐνη:

Η καφεΐνη μπορεί να σου δώσει μια ώθηση ενέργειας βραχυπρόθεσμα, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο κουρασμένος/ή. Αντί για καφέ ή αναψυκτικά, προτίμησε νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη ή φυσικούς χυμούς.

4. Κατανάλωσε άπαχες πρωτεΐνες:

Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και τα όσπρια, είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Επιπλέον, σε βοηθούν να νιώθεις χορτάτος/ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας και της κούρασης.

5. Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως:

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και η κινόα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες χωνεύονται αργά και σου προσφέρουν σταθερή ενέργεια για ώρες.

6. Πρόσθεσε ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σου:

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, όπως υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Μια χούφτα ξηρών καρπών κάθε μέρα μπορεί να σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες.

7. Πίνε άφθονο νερό:

Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκέφαλο και δυσκολία στη συγκέντρωση. Βεβαιώσου ότι πίνεις άφθονο νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν δεν διψάς.

8. Κάνε τακτικά γεύματα:

Το να τρως μικρά και συχνά γεύματα και σνακ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας throughout the day. Αυτό θα αποτρέψει επίσης τις αιφνίδιες πτώσεις σακχάρου στο αίμα που μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις κουρασμένος/ή.

9. Φρόντισε για τον ύπνο σου:

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του σώματος και του νου. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-8 ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο και ότι αποφεύγεις τα ηλεκτρονικά πριν από τον ύπνο.

10. Κάνε άσκηση:

Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας σου και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Ακόμα και μια σύντομη βόλτα ή λίγο περπάτημα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Επιπλέον συμβουλές:

  • Αποφύγε το αλκοόλ, καθώς μπορεί να σε αφυδατώσει και να διαταράξει τον ύπνο σου.
  • Μην καπνίζεις, καθώς το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας σου και να βλάψει την υγεία σου.
  • Διαχειρίσου το άγχος σου, καθώς το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.
  • Κάνε τακτικά εργαστηριακά τεστ για να βεβαιωθείς ότι δεν πάσχεις από κάποια ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων που μπορεί να προκαλεί κόπωση.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας σου, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να νιώσεις πιο υγιής και ευδιάθετος/η.

Θυμήσου: Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα, μπορείς να δώσεις στο σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές σου δραστηριότητες και να ζήσει μια υγιεινή και γεμάτη ζωή.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram