Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Οι Πάγοι των πόλων λιώνουν και ο Πλανήτης μας αρχίζει να γυρίζει πιο αργά, κάνοντάς τις ημέρες πιο μακριές με “πρωτοφανή” ρυθμό

 

Η Γη περιστρέφεται πιο αργά: Οι μέρες μας μεγαλώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η Γη, αν και οπτικά μοιάζει με σφαίρα, στην πραγματικότητα έχει ένα ελαφρύ "φούσκωμα" στον ισημερινό, δίνοντάς της σχήμα "πλατυσφαιροειδές". Αυτή η μορφή, που οφείλεται στην ανομοιόμορφη κατανομή της μάζας, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι παλίρροιες, οι τεκτονικές πλάκες και γεωλογικά φαινόμενα.

Πρόσφατη έρευνα, δημοσιευμένη στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση: Η Γη περιστρέφεται ολοένα και πιο αργά, με αποτέλεσμα οι ημέρες μας να γίνονται σταδιακά μακρύτερες.

Σύμφωνα με τον Surendra Adhikari, επιστήμονα στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, το λιώσιμο των πάγων στους πόλους ευθύνεται για την επιβράδυνση αυτή. Καθώς οι πάγοι λιώνουν, η υδάτινη μάζα μετακινείται προς τον ισημερινό, αυξάνοντας την "μάζα" γύρω από αυτόν.

Φανταστείτε μια σκιέρ που ανοίγει τα χέρια της σε μια περιστροφή. Η κίνηση αυτή, όπως εξηγεί ο Benedikt Soja από το ETH Zurich, αυξάνει την αδράνεια, επιβραδύνοντας την περιστροφή.

Η επιμήκυνση της ημέρας, αν και μετρήσιμη σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, έχει σημαντικές επιπτώσεις. Η ακριβής μέτρηση της περιστροφής της Γης είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες εφαρμογές, όπως η δορυφορική πλοήγηση και η επικοινωνία με διαστημόπλοια.

Ενώ η παλιρροϊκή τριβή από τη Σελήνη επιβραδύνει ήδη την περιστροφή κατά 2,40 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα, η έρευνα προβλέπει ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει αυτήν της Σελήνης έως το τέλος του 21ου αιώνα, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν με υψηλό ρυθμό.

Από το 1900, η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τη διάρκεια της ημέρας κατά 0,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Μέχρι το 2100, οι προβλέψεις αγγίζουν αύξηση 2,2 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Παρόλο που η αλλαγή αυτή φαντάζει μικρή, οι επιπτώσεις της είναι μείζονες. Η ακριβής μέτρηση της περιστροφής της Γης γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, καθιστώντας απαραίτητη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για την προστασία όχι μόνο του περιβάλλοντος, αλλά και των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές