Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σάλος με το καρπούζι – Τι συνέβη φέτος στην Ελλάδα

Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν φέρνει μαζί της μια πικρή γεύση για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς η τιμή του καρπουζιού έχει εκτοξευθεί αγγίζοντας έως και το 1 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές.

Πέρα από την οικονομική δυσχέρεια που προκαλεί η ακρίβεια, το καρπούζι έχει λάβει και μια απρόσμενη πολιτική χροιά, καθώς έχει υιοθετηθεί ως σύμβολο αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Η χρήση του καρπουζιού ως σύμβολο πηγάζει από την απαγόρευση που επέβαλε το Ισραήλ στις παλαιστινιακές σημαίες σε δημόσιους χώρους. Σε ένδειξη αντίστασης, ακτιβιστές άρχισαν να χρησιμοποιούν το καρπούζι, τα χρώματα του οποίου ταιριάζουν με αυτά της παλαιστινιακής σημαίας, ως εναλλακτικό τρόπο έκφρασης.

Πέρα από την οπτική ομοιότητα, το καρπούζι φέρει και συμβολικό νόημα. Ο σπόρος του καρπουζιού, ανθεκτικός και ικανός να δώσει ζωή, αντιπροσωπεύει την επιμονή και την ελπίδα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση.

Η χρήση του emoji καρπούζι στα social media έχει λάβει viral διαστάσεις, με ακτιβιστές να το υιοθετούν για να υπερνικήσουν τους αλγορίθμους λογοκρισίας που εφαρμόζουν οι πλατφόρμες.

Η ιστορία του καρπουζιού ως σύμβολο αντίστασης αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς ένα καθημερινό αντικείμενο μπορεί να αποκτήσει πολιτική σημασία και να χρησιμοποιηθεί για την έκφραση μηνυμάτων αλληλεγγύης και ελπίδας.

Συμπληρωματικές πληροφορίες: