Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

"Σκοτεινό Οξυγόνο" : Ανατρέποντας τα Κύτταρα Ζωής στη Γη



Στα άδυτα βάθη των ωκεανών, όπου το ηλιακό φως αδυνατεί να φτάσει και η ζωή, όπως την ξέρουμε, σπανίζει, λαμβάνει χώρα μια απρόσμενη χημική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση παράγει οξυγόνο, απαραίτητο στοιχείο για την ύπαρξη των περισσότερων οργανισμών, χωρίς όμως τη συμβολή της ζωής. 
Η ανακάλυψη αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα πεποίθηση ότι μόνο οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί παράγουν οξυγόνο, ταράζει τα νερά της επιστημονικής κοινότητας και ανοίγει νέες λεωφόρους για την κατανόηση της ζωής στη Γη.

Η έρευνα, που διεξήχθη από βιογεωχημικούς του Scottish Association for Marine Science (SAMS), έλαβε χώρα στα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού. Εκεί, σε απίστευτα σκοτεινά και αφιλόξενα περιβάλλοντα, παρατηρήθηκε μια αύξηση στα επίπεδα οξυγόνου. Αντί να εξαντλείται, όπως θα ήταν αναμενόμενο, το οξυγόνο αυξανόταν με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

Ποια είναι όμως η πηγή αυτού του "σκοτεινού οξυγόνου"; Η απάντηση έρχεται από απρόσμενους ήρωες: τα πολυμεταλλικά οζίδια. Αυτοί οι σχηματισμοί ορυκτών, που μοιάζουν με μικρούς βράχους, λειτουργούν σαν φυσικές "γεωμπαταρίες". Χρησιμοποιώντας ενέργεια από χημικές αντιδράσεις στο περιβάλλον τους, τα οζίδια αυτά διασπούν το θαλασσινό νερό (H2O) σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Η ανακάλυψη αυτή φέρνει τα πάνω-κάτω σε ό,τι γνωρίζαμε για την κατανομή του οξυγόνου στους ωκεανούς. Μέχρι πρότινος, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι το οξυγόνο στους ωκεανούς προέρχεται αποκλειστικά από τη φωτοσύνθεση, που πραγματοποιείται από φυτά και άλλους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς στην επιφάνεια. Η ύπαρξη όμως του "σκοτεινού οξυγόνου" θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την πεποίθηση και ανοίγει νέα ερωτήματα.

Πώς επηρεάζει η παραγωγή οξυγόνου στα βάθη των ωκεανών την ύπαρξη των "νεκρών ζωνών", περιοχών με πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που συναντώνται σε διάφορα σημεία του πλανήτη;

Μπορεί η αερόβια ζωή, η ζωή που βασίζεται στο οξυγόνο, να έχει ξεκινήσει στα σκοτεινά βάθη των ωκεανών, όπου ηλεκτροχημικές αντιδράσεις παρείχαν το απαραίτητο στοιχείο, πριν η φωτοσύνθεση κυριαρχήσει στους ωκεανούς;

Η ανακάλυψη του "σκοτεινού οξυγόνου" αποτελεί ένα συναρπαστικό κομμάτι του παζλ της ζωής στη Γη. Μία ανακάλυψη που μας ωθεί να επανεξετάσουμε θεμελιώδεις έννοιες για την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ίσως φέρουμε στο φως νέα μυστικά για τα βάθη των ωκεανών και ίσως αναθεωρήσουμε την κατανόησή μας για το πώς η ζωή άνθισε στη Γη.

Εκτός από τις επιστημονικές της προεκτάσεις, η ανακάλυψη του "σκοτεινού οξυγόνου" φέρνει στο προσκήνιο και περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η ύπαρξη αυτής της πηγής οξυγόνου στους ωκεανούς ίσως επηρεάζει με τρόπους που ακόμα δεν γνωρίζουμε την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Πιθανές επιπτώσεις στην εξόρυξη ορυκτών:

  • Η ύπαρξη πολυμεταλλικών οζιδίων, των "γεωμπαταριών" που παράγουν το "σκοτεινό οξυγόνο", έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εταιρειών εξόρυξης.
  • Η εξόρυξη αυτών των ορυκτών για την αξιοποίηση των μετάλλων τους, θα μπορούσε να διαταράξει δραστικά την παραγωγή οξυγόνου στα βάθη των ωκεανών.
  • Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα που εξαρτώνται από αυτό το οξυγόνο για την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, η ύπαρξη μη-φωτοσυνθετικού οξυγόνου στους ωκεανούς ίσως επηρεάσει:

  • Τον κύκλο του άνθρακα στους ωκεανούς και, κατ' επέκταση, το κλίμα της Γης.
  • Την ανάπτυξη νέων βιοτεχνολογιών για την παραγωγή οξυγόνου ή τη χρήση ηλεκτροχημικών διεργασιών σε ακραία περιβάλλοντα.

Συνολικά, η ανακάλυψη του "σκοτεινού οξυγόνου" ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόηση της Γης και της ζωής σε αυτήν. Είναι μια ανακάλυψη γεμάτη με επιστημονικά ερωτήματα, περιβαλλοντικές ανησυχίες και ίσως και μελλοντικές εφαρμογές.

Η επιστημονική κοινότητα καλείται να ερευνήσει σε βάθος αυτό το φαινόμενο, τις επιπτώσεις του και τις δυνατότητες που φέρνει. Η μελλοντική έρευνα ίσως φέρει στο φως νέα μυστικά για τους ωκεανούς, την προέλευση της ζωής και ίσως και για το μέλλον του πλανήτη μας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές