Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Πανάρχαιο Φυσικό Ρόφημα που βοηθά στην Απώλεια Βάρους και στην Μείωση της Χοληστερόλης

Το μηλόξυδο, αυτό το ξινό υγρό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική και τη φυσική ιατρική, έχει κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες μια φήμη ως ένα φυσικό βοήθημα για την απώλεια βάρους. 

Αλλά μήπως είναι απλά ένας ακόμη μύθος διατροφής; 

Ας αναλύσουμε τις επιστημονικές ενδείξεις και τι πραγματικά γνωρίζουμε για τα οφέλη του μηλόξυδου στην υγεία μας.

Το μηλόξυδο υπό το μικροσκόπιο της επιστήμης:

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention Health, έριξε φως στις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες του μηλόξυδου. Ερευνητές στο Λίβανο παρακολούθησαν μια ομάδα εφήβων και νεαρών ενηλίκων με υπερβολικό βάρος, οι οποίοι κατανάλωναν καθημερινά μηλόξυδο για τρεις μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι συμμετέχοντες έχασαν σημαντικό βάρος, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Πώς δρα το μηλόξυδο;

Πώς εξηγούνται αυτά τα αποτελέσματα; Το οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του μηλόξυδου, πιστεύεται ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπών και μπορεί να συμβάλλει στην αίσθηση του κορεσμού. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς δράσης του.

Τι λένε οι ειδικοί;

Η Ευαγγελία Μαντζιώρη, Διευθύντρια προγράμματος Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων και Διαπιστευμένη Διαιτολόγος, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν μπορούν να γενικευτούν για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, η έλλειψη λεπτομερών στοιχείων για τη διατροφή και την άσκηση των συμμετεχόντων περιορίζει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Προσοχή στις παρενέργειες:

Παρότι το μηλόξυδο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να το καταναλώνουμε με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σμάλτο των δοντιών και να ερεθίσει τον οισοφάγο. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν εντάξουν το μηλόξυδο στη διατροφή τους.

Συμπέρασμα:

Το μηλόξυδο φαίνεται να έχει υποσχόμενα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των μεταβολικών δεικτών. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του και να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί δράσης του.

Συμβουλή:

Αν σκέφτεστε να εντάξετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram