Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το "Τρελό Μέλι": Μία επικίνδυνη απόλαυση με Ιστορία Αιώνων

Το "τρελό μέλι", γνωστό και ως "τοξικό μέλι", κρύβει πίσω από την γλυκιά του γεύση μια σκοτεινή πλευρά. Αυτό το σπάνιο μέλι, που παράγεται από μέλισσες που τρέφονται με λουλούδια Rhododendron, περιέχει γραιανοτοξίνες, νευροτοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές, ακόμα και θανατηφόρες, παρενέργειες.

Η ιστορία του "τρελού μελιού" χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ο Έλληνας στρατιωτικός και συγγραφέας Ξενοφώντας, στην "Ανάβασή" του, περιγράφει τα δραματικά συμπτώματα που υπέστησαν οι στρατιώτες του όταν κατανάλωσαν μέλι από μέλισσες που τρέφονταν με Rhododendron.

Σήμερα, η κατανάλωση "τρελού μελιού" δεν είναι συχνή, όμως, περιστατικά δηλητηρίασης εξακολουθούν να συμβαίνουν. Πρόσφατα, ένας άνδρας στο Χονγκ Κονγκ υπέστη τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση μελιού που είχε φέρει φίλος του από το Νεπάλ. Τα συμπτώματα, που περιλάμβαναν ζάλη, έμετο και δύσπνοια, ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν με θεραπεία.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

  • Αγοράστε μέλι από αξιόπιστες πηγές: Προτιμήστε μέλι από τοπικά μελισσοκομεία ή καταστήματα με αυστηρά κριτήρια προμήθειας.
  • Προσέξτε τη γεύση: Το "τρελό μέλι" μπορεί να έχει πικρή ή στυφή γεύση. Αν νιώσετε κάτι ασυνήθιστο, απορρίψτε το αμέσως.
  • Αποφύγετε μέλι από συγκεκριμένες περιοχές: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για μέλι από την Ινδία, το Νεπάλ και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα περιστατικά δηλητηρίασης.

Ενώ το "τρελό μέλι" μπορεί να προσφέρει μια ψυχεδελική εμπειρία, οι κίνδυνοι για την υγεία είναι σοβαροί και η κατανάλωσή του δεν αξίζει τον κίνδυνο. Απολαύστε υπεύθυνα το μέλι και επιλέξτε πάντα αξιόπιστες πηγές προμήθειας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram