Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κίνδυνος Κατάρρευσης του Συστήματος Ρευμάτων του Ατλαντικού: Οι επιπτώσεις μιας κατάρρευσης του «AMOC» θα άφηναν τμήματα του κόσμου αγνώριστα

 


Ο Κίνδυνος Κατάρρευσης του Συστήματος Ρευμάτων του Ατλαντικού: 

Το Μέλλον του Πλανήτη Μας σε Κίνδυνο

Ένα από τα πιο σημαντικά και κρίσιμα συστήματα του Ατλαντικού Ωκεανού, που επηρεάζει τον καιρό σε ολόκληρο τον κόσμο, θα μπορούσε να καταρρεύσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 2030! Ναι, το διαβάσατε σωστά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Μεσημβρινή Ανατρεπτική Κυκλοφορία του Ατλαντικού (AMOC), αυτός ο ζωτικός μηχανισμός, θα μπορούσε να υποστεί μια καταστροφική κατάρρευση, μεταμορφώνοντας το κλίμα και τον καιρό του πλανήτη μας.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι το σύστημα αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών των ωκεανών και της διαταραχής της αλμύρας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έρευνα, που βασίζεται σε προηγμένα μοντέλα, εκτιμά ότι η κατάρρευση μπορεί να συμβεί μεταξύ 2037 και 2064, με πιθανότερο σενάριο την πλήρη κατάρρευση μέχρι το 2050.

Τι Σημαίνει Αυτή η Κατάρρευση;

Ο René van Westen, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, δήλωσε: «Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό». Μια τέτοια κατάρρευση θα επιδείνωνε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: περισσότερα κύματα καύσωνα, περισσότερες ξηρασίες, περισσότερες πλημμύρες. Αν προσθέσουμε και την κατάρρευση του AMOC, το κλίμα θα γίνει ακόμα πιο απρόβλεπτο και ακραίο.

Η AMOC λειτουργεί σαν ένας γιγαντιαίος ιμάντας μεταφοράς που μεταφέρει ζεστό νερό από τους τροπικούς στον ψυχρό Βόρειο Ατλαντικό και επιστρέφει το ψυχρό, αλμυρό νερό προς τον νότο. Αυτός ο μηχανισμός εμποδίζει το νότιο ημισφαίριο να υπερθερμανθεί και το βόρειο να παγώσει υπερβολικά, ενώ διανέμει θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικά για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Οι Επιπτώσεις θα Είναι Καταστροφικές

Αν η AMOC καταρρεύσει, οι αλλαγές θα είναι τρομακτικές. Η Αρκτική θα αρχίσει να σέρνει τους πάγους της νότια, φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Αγγλίας μέσα σε 100 χρόνια. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα αντιμετωπίσουν δραματική πτώση της θερμοκρασίας. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα βιώσει πλήρη ανατροπή των εποχών, με την ξηρή περίοδο να γίνεται βροχερή και το αντίστροφο.

Ο Stefan Rahmstorf, φυσικός ωκεανογράφος από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, προειδοποιεί: «Αυτή η κατάρρευση είναι ένας πραγματικά μεγάλος κίνδυνος που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία».

Τι Μπορούμε να Κάνουμε;

Οι επιστήμονες από την Ουτρέχτη χρησιμοποιούν τα πιο προηγμένα μοντέλα για να παρακολουθούν τις αλλαγές στην κυκλοφορία του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού. Αυτή η παρακολούθηση είναι κρίσιμη για την κατανόηση του πότε μπορεί να συμβεί η κατάρρευση.

Η έμφαση στην πρόβλεψη του χρόνου κατάρρευσης είναι νέα, αλλά ζωτική. Ο Rahmstorf εξηγεί ότι, πριν από λίγα χρόνια, η συζήτηση ήταν αν θα συμβεί ποτέ. Τώρα, όμως, φαίνεται πολύ πιο πιθανό, και οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν πότε ακριβώς.

Πριν από πέντε χρόνια, θα θεωρούσαμε ότι η κατάρρευση του AMOC μέσα σε αυτόν τον αιώνα ήταν απίθανη. Αλλά τώρα, ακόμα και ένα 10% πιθανότητα είναι απαράδεκτα υψηλό για μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους.

Ο χρόνος τρέχει και η ανάγκη για δράση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Μπορούμε να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφή, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram