Η Αττική έχασε το 36% από τα δάση της
Η Αττική, η καρδιά της Ελλάδας, βιώνει μια πρωτοφανή καταστροφή. Οι πυρκαγιές, με πρωτοφανή ένταση και συχνότητα, έχουν κατακάψει ένα σημαντικό μέρος των δασών της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, περίπου το 36% των δασικών εκτάσεων της Αττικής έχει καταστραφεί τα τελευταία χρόνια.
“Έχουμε περισσότερα, εντονότερα και πιο παρατεταμένα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες ή και κύματα καύσωνα τα οποία συνεισφέρουν στο να ξεραθεί η νεκρή βλάστηση. Και έχουμε συνθήκες οι οποίες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη φωτιά αν κάπου ξεσπάσει να κινείται και με γρήγορη ταχύτητα αλλά να αναπτύσσει και μεγάλα θερμικά φορτία” τόνισε στο ΕΡΤNews ο πυρομετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος.
Το φαινόμενο της "καμινάδας": Όταν οι φωτιές μετατρέπονται σε πύρινες λαίλαπες
Ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι αυτό της "καμινάδας". Οι χαράδρες των δασών, λειτουργούν σαν φυσικές καμινάδες, επιταχύνοντας την εξάπλωση της φωτιάς. Οι θερμές μάζες αέρα που ανεβαίνουν μέσα από αυτές τις φυσικές σχισμές, τροφοδοτούν τη φωτιά με οξυγόνο και καύσιμη ύλη, δημιουργώντας μια πύρινη λαίλαπα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Η κλιματική αλλαγή: Ο αόρατος πυρπολητής
Πίσω από αυτήν την καταστροφή κρύβεται η κλιματική αλλαγή. Οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι παρατεταμένοι καύσωνες και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν μετατρέψει τα δάση σε εύφλεκτα υλικά. Η βλάστηση είναι ξερή, το έδαφος είναι ξηρό και ο αέρας είναι ζεστός. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που ευνοεί την εκδήλωση και την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών.
“Αυτό αποδίδεται στην κλιματική κρίση, η οποία δημιουργεί πλέον νύχτες με υψηλότερες θερμοκρασίες, νύχτες που είναι πιο ξηρές, με χαμηλότερη υγρασία με αποτέλεσμα κάτω από αυτές τις συνθήκες των υψηλότερων θερμοκρασιών των πιο ξηρών νυχτερινών συνθηκών, η φωτιά να μπορεί να συνεχίζει να καίει με ένταση” εξηγεί ο κ. Γιάνναρος.
Νύχτες που καίνε:
Ένα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι οι πυρκαγιές δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην ημέρα. Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις θερμοκρασίες και τη ξηρότητα ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα οι φωτιές να συνεχίζουν να καίνε με την ίδια ένταση. Αυτό δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των πυροσβεστών, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους και να περιορίσουν την φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ποιες οι επιπτώσεις;
Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι πολλαπλές και σοβαρές. Εκτός από την καταστροφή της βιοποικιλότητας και την απώλεια πολύτιμων οικοσυστημάτων, οι πυρκαγιές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, στην υγεία των ανθρώπων και στην οικονομία.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η βελτίωση των υποδομών και η ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων πρόληψης. Επιπλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη για την αντιμετώπιση των αιτιών της κλιματικής αλλαγής.
Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί
Η μάχη κατά των πυρκαγιών είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί. Η προστασία των δασών μας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών. Είναι ώρα να δράσουμε όλοι μαζί για να σώσουμε το περιβάλλον μας.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin