Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

«Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο»: Τι λέει περιβαλλοντολόγος στα γερμανικά ΜΜΕ για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές

  

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική άφησαν πίσω τους ένα αποκαΐδιασμένο τοπίο και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της περιοχής. 

Ο καθηγητής περιβάλλοντος Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, ζωγραφίζει ένα δυσοίωνο σενάριο για τις επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας.

 «Αυτό όμως θα απαιτούσε περισσότερη ειδική τεχνογνωσία και ζήλο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αποτελεσματικότερο σχεδιασμό πυρόσβεσης σε τοπικό επίπεδο, καθώς και μία ορθολογική οργάνωση των μέτρων πυρόσβεσης»

Μια καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί;

Σύμφωνα με τον ειδικό, η έκταση της καταστροφής θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά με καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση της πυρόσβεσης. Η έλλειψη εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και η ανεπαρκής αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο αποδείχθηκαν μοιραίες.

 «τα καμένα μεσογειακά οικοσυστήματα, όπως τα πευκοδάση και οι θάμνοι, μπορούν να μεγαλώσουν με φυσικό τρόπο, […] εφ’ όσον έχουν παραμείνει άθικτα σε βάθος δεκαετίας – χωρίς δηλαδή να έχουν δεχτεί ανθρώπινες παρεμβάσεις. […] Η φύση γιατρεύει τις πληγές της με τον καλύτερο τρόπο, αρκεί να μην επεμβαίνει ο homo economicus»

Η φύση μπορεί να ανακάμψει, αλλά χρειάζεται χρόνο

Τα καμένα μεσογειακά οικοσυστήματα, όπως τα πευκοδάση, έχουν την ικανότητα να αναγεννηθούν φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανθρώπινες παρεμβάσεις για τουλάχιστον μια δεκαετία. Ωστόσο, η απώλεια ενός σημαντικού τμήματος του "πράσινου πνεύμονα" της Αττικής έχει ήδη σοβαρές συνέπειες.

«Βραχυπρόθεσμα θα είναι αυξημένα τα βλαβερά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Μεσοπρόθεσμα η καταστροφή των δασικών αυτών εκτάσεων θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στο μικροκλίμα της αστικής περιοχής της Αθήνας κατά τουλάχιστον 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα καλοκαίρια θα είναι ακόμα πιο ξηρά, ενώ κατά τη διάρκεια του καύσωνα η θερμοκρασία του αέρα θα βρίσκεται κοντά στους 39 βαθμούς. Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο!»

Οι επιπτώσεις στο κλίμα και την καθημερινότητα

  • Βραχυπρόθεσμα: Η αύξηση των βλαβερών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.
  • Μεσοπρόθεσμα: Η καταστροφή των δασών θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στην Αθήνα κατά τουλάχιστον 1,5-2 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας τα καλοκαίρια πιο ξηρά και καυτά. Η πόλη κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια νέα Κάιρο.
  • Μακροπρόθεσμα: Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω των καμένων δασών θα εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πολυεπίπεδη κρίση

Εκτός από τις πυρκαγιές, η Ελλάδα βιώνει μια σοβαρή έλλειψη νερού, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που κάνει το κλίμα της χώρας όλο και πιο θερμό και ξηρό. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης επηρεάζουν όλα τα έμβια όντα.

Συμπέρασμα

Οι πυρκαγιές στην Αττική αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της καταστροφής απαιτούν άμεση και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των φυσικών πόρων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για:

  • Επενδύσεις στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών: Εξοπλισμός, εκπαίδευση και συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι απαραίτητα.
  • Προστασία των δασών: Εφαρμογή μέτρων για την αποτροπή των παράνομων υλοτομιών και την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
  • Εξοικονόμηση νερού: Εφαρμογή μέτρων για τη μείωση της σπατάλης νερού σε όλους τους τομείς.
  • Ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών: Προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μόνο με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram