Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΝΕΑ Λίστα ΕΟΦ : Αυξήσεις Τσουνάμι στα Φάρμακα και οι επιπτώσεις στην τσέπη μας

 


Τα φάρμακα, ένα απαραίτητο αγαθό για την υγεία μας, φαίνεται ότι ακριβαίνουν με ρυθμούς ρυμουλκού. Η νέα λίστα του ΕΟΦ έφερε στο φως τις εκτεταμένες αυξήσεις σε εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες. 

Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνουν αυτές οι αυξήσεις και ποιες είναι οι συνέπειές τους.

Το μέγεθος του προβλήματος:

Η αύξηση των τιμών των φαρμάκων δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Η λίστα του ΕΟΦ αποκαλύπτει μια εκτεταμένη αύξηση σε εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο εξειδικευμένα. Οι αυξήσεις αυτές, που φτάνουν ακόμη και το 448% σε ορισμένες περιπτώσεις, αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την τσέπη των ασθενών, ιδιαίτερα όσων χρειάζονται συνεχή φαρμακευτική αγωγή.

Οι λόγοι των αυξήσεων:

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, οι αυξήσεις αυτές έχουν ως στόχο τον εξορθολογισμό της αγοράς και την αποφυγή ελλείψεων. Πολλά φάρμακα πωλούνταν σε πολύ χαμηλές τιμές, καθιστώντας μη βιώσιμη την παραγωγή τους για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο, πολλοί πολίτες ανησυχούν ότι οι αυξήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης στα φάρμακα, ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι επιπτώσεις:

Οι επιπτώσεις των αυξήσεων των φαρμάκων είναι πολλαπλές και σύνθετες. Εκτός από την άμεση επιβάρυνση της τσέπης των ασθενών, υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί να αναγκαστούν να μειώσουν τη δόση ή τη συχνότητα λήψης των φαρμάκων τους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους. Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος ότι οι αυξήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε αύξηση της αυτοφαρμακείας και της χρήσης παρανόμων φαρμάκων.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η αύξηση των τιμών των φαρμάκων είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Είναι απαραίτητο να απαιτήσουμε από την πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία των πολιτών. Μερικές από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι:

  • Ενίσχυση των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες: Η πολιτεία πρέπει να πιέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων, ιδιαίτερα των γενόσημων.
  • Επέκταση των προγραμμάτων συνταγογράφησης: Τα προγράμματα συνταγογράφησης θα πρέπει να επεκταθούν ώστε να καλύπτουν περισσότερα φάρμακα και περισσότερους ασθενείς.
  • Ενίσχυση του ελέγχου της αγοράς φαρμάκων: Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο έλεγχος της αγοράς φαρμάκων για την αποφυγή της αισχροκέρδειας και της παραγωγής παραποιημένων φαρμάκων.

Συμπέρασμα:

Η αύξηση των τιμών των φαρμάκων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Η πολιτεία, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πολίτες πρέπει να συνεργαστούν για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα απαραίτητα φάρμακα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram