Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νέο Επαναστατικό Φάρμακο Μπορεί να Αναστρέψει τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας!

Φαντάσου να υπήρχε ένα φάρμακο που να μπορούσε να αναστρέψει τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ). Μια ομάδα επιστημόνων βρίσκεται κοντά σε αυτήν την απίστευτη ανακάλυψη! Ένα νέο φάρμακο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και της εταιρείας Contineum Therapeutics, φαίνεται να μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκαλεί η ΣκΠ.

Τι Είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια που επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων, γνωστό ως μυελίνη. Αυτή η καταστροφή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην κίνηση, την ισορροπία και την όραση, και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε παράλυση.

Η Νέα Ανακάλυψη

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα φάρμακο, το PIPE-307, που ωθεί τον οργανισμό να αντικαταστήσει τη χαμένη μυελίνη. Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μπορούσε να αντιστρέψει τη ζημιά της ΣκΠ και να προσφέρει μια πραγματική θεραπεία!

Πώς Λειτουργεί το PIPE-307

Το PIPE-307 στοχεύει έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στον εγκέφαλο (M1R), ο οποίος ωθεί τα κύτταρα να ωριμάσουν σε κύτταρα που παράγουν μυελίνη. Η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε στη χρήση μιας τοξίνης από το δηλητήριο της πράσινης μάμπας! Ο επιστήμονας της Contineum Therapeutics, Michael Poon, χρησιμοποίησε την τοξίνη για να εντοπίσει πού ακριβώς βρίσκεται ο M1R στον εγκέφαλο.

Μια Δεκαετία Ερευνών

Αυτή η επαναστατική ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα μιας δεκαετίας ερευνών από τους επιστήμονες του UCSF, Jonah Chan και Ari Green. Το 2014, ο Chan ανακάλυψε ότι ένα αντιισταμινικό, η κλεμαστίνη, θα μπορούσε να προκαλέσει επαναμυελίνωση. Η ομάδα συνέχισε να αναπτύσσει το PIPE-307, το οποίο είναι πιο στοχευμένο και αποτελεσματικό.

Από το Δηλητήριο στο Φάρμακο

Η τοξίνη από το δηλητήριο της πράσινης μάμπας, η ΜΤ7, αποδείχθηκε κρίσιμη για την ανακάλυψη του M1R στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ΜΤ7 για να δημιουργήσουν μια μοριακή σήμανση για τον M1R, εντοπίζοντας κύτταρα κοντά στις βλάβες της ΣκΠ.

Κλινικές Δοκιμές

Το 2021, το PIPE-307 πέρασε την κλινική δοκιμή φάσης Ι, αποδεικνύοντας την ασφάλειά του. Τώρα δοκιμάζεται σε ασθενείς με ΣκΠ στη φάση ΙΙ. Αν πετύχει, θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ΣκΠ.

Μια Νέα Ελπίδα

«Κάθε ασθενής με ΣκΠ έχει κάποια προϋπάρχουσα βλάβη. Τώρα ίσως έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να σταματήσουμε την ασθένειά τους, αλλά και να τους θεραπεύσουμε», δήλωσε ο Green.

Φανταστείτε την αλλαγή που μπορεί να φέρει αυτό το φάρμακο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων! Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις για αυτήν την εκπληκτική ανακάλυψη!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram