Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ο ΕΟΦ ηχεί τον Συναγερμό - 5 Σκευάσματα Διατροφής που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

Ο ΕΟΦ ηχεί τον συναγερμό

Μια νέα προειδοποίηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) έρχεται να μας υπενθυμίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά συμπληρωμάτων διατροφής μέσω του διαδικτύου. Πέντε διαφορετικά προϊόντα, τα οποία διαφημίζονται ως θαυματουργά για την απώλεια βάρους ή άλλες παθήσεις, αποδείχθηκε ότι περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι κρύβουν τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα προϊόντα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο του ΕΟΦ είναι τα εξής: LIPO SOLUCION, SORAYA CAPSULAS, HHS KUKA CAFÉ, SORAYA SLIM COFFEE CAFE και TE’ DETOX. Όπως αποκαλύφθηκε από εργαστηριακές αναλύσεις, όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν σιβουτραμίνη, μια ουσία που αποσύρθηκε από την αγορά το 2010 λόγω σοβαρών παρενεργειών, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, καθώς και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Επιπλέον, το προϊόν TE’ DETOX περιέχει και σιλδεναφίλη, την δραστική ουσία του Viagra, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με καρδιακά προβλήματα ή που λαμβάνουν άλλα φάρμακα.

Γιατί είναι επικίνδυνη η αυτοθεραπεία με συμπληρώματα διατροφής;

  • Απουσία ελέγχου: Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται στον ίδιο αυστηρό έλεγχο που διέπει τα φάρμακα.
  • Ψευδείς υποσχέσεις: Πολλά προϊόντα διαφημίζονται ως θαυματουργά, υπόσχόμενα γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα, χωρίς όμως να υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις.
  • Επικίνδυνες ουσίες: Όπως αποδεικνύεται από την περίπτωση των παραπάνω προϊόντων, πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν απαγορευμένες ουσίες που μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία.
  • Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα: Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που λαμβάνετε, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι παρενέργειες ή να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Τι πρέπει να προσέξετε;

  • Αγοράστε συμπληρώματα διατροφής μόνο από αξιόπιστα καταστήματα: Αποφύγετε την αγορά από το διαδίκτυο, εκτός εάν είστε απολύτως σίγουροι για την αξιοπιστία του καταστήματος.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες: Ελέγξτε τα συστατικά του προϊόντος και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας ή τον γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε απορία.
  • Μην πιστεύετε τυφλά τις διαφημίσεις: Οι διαφημίσεις συχνά υπερβάλλουν τα οφέλη των προϊόντων και παραλείπουν να αναφέρουν τους κινδύνους.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας: Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Συμπέρασμα

Η περίπτωση των πέντε επικίνδυνων συμπληρωμάτων διατροφής αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η υγεία μας είναι πολύτιμη για να την εμπιστευόμαστε σε προϊόντα που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς. Πριν προχωρήσετε στην αγορά οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, ενημερωθείτε καλά και προτιμήστε πάντα την συμβουλή των ειδικών.

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να ενημερώσει και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για οποιοδήποτε θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές:

  • Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)

Λέξεις-κλειδιά: ΕΟΦ, συμπληρώματα διατροφής, σιβουτραμίνη, σιλδεναφίλη, υγεία, κίνδυνος, διαδίκτυο