Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πέλλα: Μυστηριώδης Ασθένεια σε 6.500 στρέμματα παραμόρφωσε Ροδάκινα & Νεκταρίνια

Μια μυστηριώδης ασθένεια απειλεί τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια της Ελλάδας

Ένας αόρατος εχθρός μαστίζει τους οπωρώνες

Μια πρωτόγνωρη ασθένεια έχει στρέψει το ενδιαφέρον των αγροτών και των επιστημόνων στην Ελλάδα. Χιλιάδες στρέμματα με ροδακινιές και νεκταρινιές έχουν προσβληθεί από έναν μυστηριώδη παθογόνο, ο οποίος παραμορφώνει τα φρούτα και καταστρέφει ολόκληρα δέντρα. Η Πέλλα αποτελεί το επίκεντρο του προβλήματος, ωστόσο, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Ημαθία, η Λάρισα, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Πιερία.

Τι συμβαίνει στα δέντρα;

Τα προσβεβλημένα φρούτα αποκτούν παράξενα σχήματα και δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Παρά το γεγονός ότι παραμένουν στα δέντρα, η μόνη λύση για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας είναι η εκρίζωση και η καταστροφή των προσβεβλημένων δέντρων. Η ποικιλία Andros, που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Ποια είναι η αιτία του προβλήματος;

Οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγουν εντατικές έρευνες για να εντοπίσουν τον ακριβή αιτιολογικό παράγοντα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό ιών που προσβάλλουν τα πυρηνόκαρπα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, αν και η ασθένεια προκαλεί σοβαρές ζημιές στην παραγωγή, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Ποιες είναι οι συνέπειες για τους παραγωγούς;

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές απώλειες, καθώς ολόκληρα χωράφια καταστρέφονται. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ) εκτιμά ότι χιλιάδες στρέμματα έχουν ήδη πληγεί και αναζητά τρόπους για να στηρίξει τους παραγωγούς στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους.

Τι μέτρα λαμβάνονται;

Οι αρμόδιες αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι αγρότες καλούνται να δηλώσουν τα προσβεβλημένα χωράφια σε ειδική πλατφόρμα, ώστε να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της κατάστασης, θα εκδοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Ελπίδα για το μέλλον

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς για να αναπτύξουν νέες ποικιλίες ανθεκτικές στην ασθένεια, ενώ οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους για την στήριξη των αγροτών.

Συμπέρασμα

Η μυστηριώδης ασθένεια που πλήττει τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ελληνική γεωργία. Ωστόσο, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπάρχει ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση και θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τομέα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram