Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σφοδρή ΗΛΙΑΚΗ Καταιγίδα Χτύπησε τη Γη: Γιατί το Σέλας Μετακινείται ΝΟΤΙΑ

 


Συνθήκες μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου 4 - σε κλίμακα πέντε - παρατηρήθηκαν τη Δευτέρα.

Η Γη χτυπήθηκε τη Δευτέρα 12/8 από μια έντονη ηλιακή καταιγίδα που θα μπορούσε να φέρει το Βόρειο Σέλας σε νυχτερινούς ουρανούς πιο νότια από το κανονικό, ανακοίνωσε αμερικανικό πρακτορείο.

Συνθήκες μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου 4 - σε κλίμακα πέντε - παρατηρήθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με ένα εξειδικευμένο κέντρο στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA)

Αυτές οι συνθήκες μπορεί να επιμείνουν για αρκετές ώρες, αλλά δεν αναμενόταν να αυξηθούν περαιτέρω σε ένταση, πρόσθεσε η NOAA σε δήλωση.

«Μια σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα περιλαμβάνει τη δυνατότητα να φαίνεται αμυδρά το σέλας μέχρι την Αλαμπάμα και τη βόρεια Καλιφόρνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NOAA, αναφερόμενη στις δύο πολιτείες των ΗΠΑ.

Η νέα ηλιακή καταιγίδα προκαλείται από στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας, οι οποίες είναι εκρήξεις σωματιδίων που εγκαταλείπουν τον ήλιο. Όταν αυτά τα σωματίδια που φτάνουν στη Γη, διαταράσσουν το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

«Υπάρχουν πολλά σέλας τώρα... Αν διαρκέσει μέχρι να νυχτώσει εδώ, ίσως μπορέσουμε να δούμε μερικά», είπε ο Eric Lagadec, αστροφυσικός στο Παρατηρητήριο της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, στο X, πρώην Twitter.

Την Κυριακή, ο αστροναύτης της NASA Μάθιου Ντόμινικ δημοσίευσε στο X μια υπέροχη φωτογραφία του βόρειου σέλας τραβηγμένη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Όμως, οι ηλιακές ή γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μπορούν να υποβαθμίσουν τις επικοινωνίες υψηλής συχνότητας, να διακόψουν τους δορυφόρους και να προκαλέσουν υπερφόρτωση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Οι φορείς εκμετάλλευσης ευαίσθητων υποδομών έχουν ειδοποιηθεί να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό αυτών των επιπτώσεων, ανέφερε η NOAA.

Τον Μάιο, ο πλανήτης πέρασε από τις πιο ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια. Προκάλεσαν σέλας που φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αυστραλία, σε πολύ χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από το συνηθισμένο.

Αυτός ο τύπος γεγονότων έχει αυξηθεί πρόσφατα επειδή ο ήλιος βρίσκεται επί του παρόντος κοντά στη μέγιστη δραστηριότητά του, σύμφωνα με τον 11ετή κύκλο του.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

ΠΗΓΉ