Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τσιτσιμπύρα, το Κερκυραϊκό ποτό με τη μοναδική γεύση και τις ευεργετικές ιδιότητες

 

 Το παραδοσιακό αυτό αναψυκτικό, το οποίο έφεραν στην Κέρκυρα οι Άγγλοι το 1860, αποτελείται από τζίντζερ (πιπερόριζα), λεμόνι, μαγιά και ζάχαρη και είναι ένα υπέροχο αεριούχο ποτό με πιπεράτη γεύση και όλα τα οφέλη της πιπερόριζας, ιδανικό για το καλοκαίρι.

Το ποτό έχει πάρει το όνομά του από το τζίντζερ (αλλά και από το τσιτσίρισμα, από τον ήχο του ανθρακικού που παράγει κατά τη ζύμωση) και είναι μια εξελληνισμένη απόδοση του ginger ale.

Εκτός από νόστιμο και δροσιστικό, το αναψυκτικό έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι αντιεμετική και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το στομάχι.

Μπορείτε να ετοιμάσετε τσιτσιμπύρα σε δύο εκδοχές. Η μια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (ζύμωση) και η δεύτερη μια γρήγορη, μη αλκοολούχα εκδοχή του ποτού.



Υλικά για τη Συνταγή

Τσιτσιμπύρα χαμηλού αλκοόλ:

  • 2-2,5 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη ρίζα τζίντζερ
  • 2 λίτρα νερό χλιαρό
  • 150-200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ με 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Μη αλκοολούχα μπύρα τζίντζερ:
  • 1 ρίζα τζίντζερ φρεσκοτριμμένη (4-5 εκατοστών)
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ½ – 3 λίτρα ανθρακούχο νερό
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση

1. Αρχικά ξεφλουδίστε το τζίντζερ (χρησιμοποιήστε ένα κανονικό κουτάλι για αυτό) και τρίψτε τη ρίζα.

2. Για να προετοιμάσετε μια εκδοχή του ροφήματος με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ: βράστε 2 λίτρα νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα πάντα καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε χυμό λεμονιού, ανακατέψτε τα πάντα ξανά και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία 36-38ο C. Στη συνέχεια βάλτε τη μαγιά. Ανακατέψτε καλά και αδειάστε το ρόφημα σε πλαστικά μπουκάλια αφήνοντας 2-3 εκατοστά κενό μέχρι το λαιμό του μπουκαλιού. Ιδανικά, τα μπουκάλια θα πρέπει να είναι σκουρόχρωμα και κατασκευασμένα από χοντρό πλαστικό. Η έγχυση ale σε πλαστικά μπουκάλια, εκτός από την ευκολία, έχει επίσης πρακτική σημασία – από τη σκληρότητα του μπουκαλιού μπορείτε να παρακολουθήσετε τον βαθμό ετοιμότητας του ποτού. Αφού γεμίσετε το μπουκάλι με το ποτό και βιδώσετε καλά το καπάκι, πιέστε το μπουκάλι με τα δάχτυλά σας – σε αυτό το στάδιο είναι εύκαμπτο και συμπιέζεται αρκετά εύκολα.

3. Αφήστε το ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου για μία έως δύο ημέρες. Μετά από λίγες μόνο ώρες, το μπουκάλι θα γίνει πιο σκληρό στην αφή – αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία ζύμωσης στο εσωτερικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όταν το μπουκάλι γίνει εντελώς σκληρό, τοποθετήστε το ρόφημα στο ψυγείο για περαιτέρω παλαίωση και αποθήκευση.

– Το τζίντζερ ale που παρασκευάζεται με αυτή τη συνταγή περιέχει συνήθως περίπου 2% αλκοόλ.

4. Μη αλκοολούχο ρόφημα.

5. Τοποθετήστε την τριμμένη ρίζα τζίντζερ σε ένα μικρό δοχείο. Προσθέστε ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Ρίξτε περίπου 1 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό και ανακατέψτε τα πάντα καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε το μίγμα για 5-10 λεπτά να εγχυθεί. Στη συνέχεια σουρώστε το.

6. Προσθέστε μερικές φέτες λεμονιού σε μια κανάτα ή σε δοχείο σερβιρίσματος και, αν θέλετε, λίγο δυόσμο. Ρίξτε μέσα το συμπυκνωμένο μίγμα τζίντζερ και στη συνέχεια αραιώστε το με όσο ανθρακούχο νερό επιθυμείτε. Ανακατέψτε ελαφρά και το αναψυκτικό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ