Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τομ...απάτη; Ανησυχητικά Ευρήματα για τον Τοματοπολτό που Καταναλώνουμε

Ποιος θα περίμενε ότι ο αγαπημένος μας τοματοπολτός, αυτό το βασικό συστατικό τόσων φαγητών, θα μπορούσε να κρύβει τόσες εκπλήξεις; Μια πρόσφατη έρευνα του ελβετικού, μη κερδοσκοπικού περιοδικού Ktipp έριξε μια σκιά ανησυχίας πάνω στο τραπέζι μας, αποκαλύπτοντας την παρουσία ανεπιθύμητων ουσιών σε πολλούς από τους τοματοπολτούς που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τι κρύβεται στο κουτί του τοματοπολτού;

Η έρευνα εξέτασε 14 διαφορετικές ετικέτες τοματοπολτού και τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Σε πολλά προϊόντα εντοπίσθηκαν φυτοφάρμακα, μόλυβδος, μυκοτοξίνες και χλωρικά άλατα. Αυτές οι ουσίες, αν και βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες.

  • Φυτοφάρμακα: Αυτά τα χημικά χρησιμοποιούνται στη γεωργία για την προστασία των καλλιεργειών από έντομα και ασθένειες. Ωστόσο, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, προβλήματα στο νευρικό σύστημα και ορμονικές διαταραχές.
  • Μόλυβδος: Αυτή η νευροτοξίνη μπορεί να συσσωρευτεί στα οστά και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως νευρολογικές διαταραχές, προβλήματα μάθησης και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά.
  • Μυκοτοξίνες: Αυτές οι τοξίνες παράγονται από μύκητες και είναι ανθεκτικές στη θερμότητα, δηλαδή δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, προβλήματα στο αναπνευστικό και σε ακραίες περιπτώσεις καρκίνο.
  • Χλωρικά άλατα: Αυτές οι ουσίες μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του ιωδίου και να προκαλέσουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ποια προϊόντα είναι ασφαλέστερα;

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, υπάρχουν και καλά νέα. Ορισμένα προϊόντα διακρίθηκαν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, βρέθηκαν προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ανεπιθύμητες ουσίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες: Επιλέγουμε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε τομάτα και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα.
  • Προτιμούμε βιολογικά προϊόντα: Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
  • Επιλέγουμε προϊόντα γνωστών και αξιόπιστων εταιρειών: Οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν συνήθως πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας.
  • Επικοινωνούμε με τις αρμόδιες αρχές: Ζητάμε αυστηρότερους ελέγχους και πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας για τα τρόφιμα.

Συμπέρασμα

Η έρευνα για τον τοματοπολτό μας υπενθυμίζει τη σημασία της σωστής επιλογής των τροφίμων που καταναλώνουμε. Αν και ο τοματοπολτός είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες. Με την ενημέρωση και την σωστή επιλογή, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας.

Εσύ τι πιστεύεις; Έχεις αλλάξει τις συνήθειες σου μετά από αυτή την έρευνα;

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram