Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αθανασία στη θάλασσα / Μια αναπάντεχη ανακάλυψη: Αυτό το θαλάσσιο πλάσμα γυρίζει πίσω τον χρόνο

Ένα θαύμα της φύσης

Ποιος θα πίστευε ότι σε βάθος θαλασσών κρύβεται το μυστικό της αιώνιας νεότητας; Όχι, δεν μιλάμε για μυθικούς πλάσματα ή φανταστικές ιστορίες. Μιλάμε για την επιστημονική ανακάλυψη ενός θαλάσσιου οργανισμού, του κτενοφόρου Mnemiopsis leidyi, που έχει την ικανότητα να αντιστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης!

Πώς είναι δυνατόν;

Όταν αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα αντιμετωπίζει κίνδυνο, όπως έλλειψη τροφής ή τραυματισμό, μεταμορφώνεται σε μια προνυμφική μορφή. Είναι σαν να πατάει το κουμπί της επανεκκίνησης, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο ζωής. Αυτή η ικανότητα είναι μοναδική και έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους επιστήμονες.

Μια ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα

Μέχρι πρόσφατα, μόνο δύο είδη ήταν γνωστά για την ικανότητά τους να «ξαναγεννιούνται»: η αθάνατη μέδουσα και ο Κοκκώδης εχινόκοκκος. Η ανακάλυψη του κτενοφόρου προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο στο παζλ της αθανασίας στη φύση και μας δείχνει ότι ίσως υπάρχουν και άλλα είδη με παρόμοιες ικανότητες.

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη για εμάς;

Η μελέτη αυτών των οργανισμών μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις βιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με τη γήρανση και την αναγέννηση των ιστών. Ίσως στο μέλλον, αυτή η γνώση να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα

Οι επιστήμονες βρίσκονται τώρα στην αρχή αυτής της συναρπαστικής έρευνας. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα: Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία; Ποια είναι τα γενετικά και μοριακά μηχανισμοί που την ελέγχουν; Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση σε άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων;

Το μέλλον της αθανασίας;

Η ανακάλυψη του κτενοφόρου μας δείχνει ότι η φύση κρύβει ακόμα πολλά μυστικά. Ίσως ένα μέρα, η αθανασία να μην είναι πλέον ένα όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα.


Όπως αναφέρει το Science, μέχρι πρότινος οι βιολόγοι είχαν εντοπίσει αυτή την ικανότητα μόνο σε δύο ζώα: 

Η λεγόμενη αθάνατη μέδουσα, Turritopsis dohrnii, η οποία ζει στη Μεσόγειο αλλά και σε θάλασσες της Ιαπωνίας, η οποία είναι ικανή να επανέλθει σε προγενέστερο στάδιο αλλά φτάνοντας μέχρι εκείνο της σεξουαλικής ωριμότητας. Ανάλογη συμπεριφορά παρατηρείται και στον Κοκκώδη εχινόκοκκο που προκαλεί την εχινοκοκκίαση, τη γνωστή ταινία.

Το τρίτο είδος που επανέρχεται σε πρώιμο στάδιο, λοιπόν, αποτελεί «μεγάλη έκπληξη» για τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο και μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, καθώς και συντάκτης της μελέτης, Ζοάν Τζέι Σότο-Άνχελ.

Μιλώντας στο Science ο ειδικός εξήγησε ότι τα άτομα που παρατηρήθηκαν χρησιμοποίησαν τα πλοκάμια τους για να πιάσουν το φυτοπλαγκτόν, στο οποίο δεν θα είχαν πρόσβαση ως ενήλικες αφού το ανατομικό αυτό χαρακτηριστικό εξαφανίζεται στην ενήλικη ζωή τους.

Όπως τόνισε ο Σότο-Άνχελ τα άτομα με αρκετή τροφή έφτασαν ξανά στο αρχικό τους μέγεθος και αναπτύχθηκαν οι ιστοί που είχαν αφαιρεθεί, ενώ ανέκτησαν ακόμη και την ικανότητά τους να αναπαράγονται.

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι μπορεί η αθάνατη μέδουσα να «ξανανιώνει», αλλά το… φαινόμενο Μπέντζαμιν Μπάτον δεν πραγματοποιείται με τον τρόπο που παρατηρείται στην περίπτωση των Mnemiopsis leidyi, καθώς με την αντιστροφή στο χρόνο τα κύτταρά της χάνουν την ταυτότητά τους, με αποτέλεσμα να «μην είναι ακριβώς το ίδιο άτομο που επανέρχεται στο προηγούμενο στάδιο», ανέφερε ο θαλάσσιος βιολόγος.

Αυτό δεν συμβαίνει με τα κτενοφόρα, αφού «είναι ξεκάθαρο ότι το ίδιο ακριβώς άτομο γίνεται νεότερο, σαν να πηγαίνει πίσω στο χρόνο», πρόσθεσε ο θαλάσσιος βιολόγος.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram