Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια Τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης. Τι είναι γλυκιδόλη & σε ποια άλλα τρόφιμα υπάρχει!

 


Τι είναι οι Εστέρες Γλυκιδόλης και Γιατί Απειλούν τα Τρόφιμά μας

Πρόσφατα, μια μεγάλη φασαρία έχει ξεσπάσει γύρω από ένα σνακ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε: τα τσιπς. Ναι, καλά ακούσατε! Τα τσιπς παντζαριού της CROUSTISUD στη Γαλλία, βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα εστέρων γλυκιδόλης και αμέσως δόθηκε εντολή να ανακληθούν. Μιλάμε για εκατομμύρια σακουλάκια που κυκλοφόρησαν σε όλη τη χώρα! Τώρα, οι καταναλωτές καλούνται είτε να τα πετάξουν είτε να τα επιστρέψουν. Όχι αστεία πράγματα!

Τι στο καλό είναι οι Εστέρες Γλυκιδόλης;

Πάμε τώρα στα δύσκολα, αλλά θα τα κάνουμε απλά. Οι εστέρες γλυκιδόλης είναι ουσίες που εμφανίζονται κυρίως όταν τα φυτικά έλαια θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 200°C). Σκεφτείτε τηγάνισμα, ψήσιμο, γενικά οτιδήποτε "φουντώνει" το λάδι. Τρόφιμα όπως μπισκότα, κέικ και πολλά σνακ περιέχουν αυτούς τους εστέρες, επειδή χρησιμοποιούν εξευγενισμένα φυτικά έλαια.

Το πρόβλημα; Οι εστέρες γλυκιδόλης μπορούν να μετατραπούν σε μια ουσία που ονομάζεται γλυκιδόλη, η οποία έχει ταξινομηθεί ως πιθανός καρκινογόνος παράγοντας! Ναι, είναι τόσο σοβαρό. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) το έχει πει ξεκάθαρα: "Η γλυκιδόλη είναι πιθανότατα καρκινογόνος για τους ανθρώπους". Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν θέλει να την καταναλώνει και για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που την περιέχουν.

Γιατί τα Τρόφιμα Ανακαλούνται;

Όταν οι αρχές εντοπίζουν τρόφιμα που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια εστέρων γλυκιδόλης, ξεκινάει η διαδικασία ανάκλησης. Τα όρια αυτά είναι αρκετά αυστηρά, γιατί η υγεία μας είναι πολύτιμη. Για παράδειγμα, στις 28 Οκτωβρίου 2022, η Γερμανία ανακάλεσε μπισκότα που βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα γλυκιδόλης και χαρακτήρισε την κατανάλωσή τους ως "σοβαρό κίνδυνο".

Πώς Να Προστατευτείτε

Τώρα που γνωρίζετε το πρόβλημα, τι μπορείτε να κάνετε; Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να προσέχετε τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Αποφύγετε αυτά που είναι πλούσια σε έλαια και λιπαρά, και προτιμήστε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως βράσιμο και μαγείρεμα στον ατμό. Επίσης, όταν ψήνετε, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε. Μόλις το μπισκότο ή το κέικ σας γίνει χρυσαφί, βγάλτε το από τον φούρνο. Το παρατεταμένο ψήσιμο μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό αυτών των επικίνδυνων ουσιών.

Αυτά λοιπόν είναι τα βασικά. Οι εστέρες γλυκιδόλης δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσουμε, και η προσοχή στη διατροφή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πάντα να επιλέγετε με προσοχή τα προϊόντα σας και να παρακολουθείτε τις ανακλήσεις που γίνονται για να είστε ασφαλείς!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram