Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ένα email από την Καρυστιανού που θα προκαλέσει σεισμό στις Βρυξέλλες!

Ένα απλό email μπορεί να τινάξει στον αέρα τις ισορροπίες στην Ευρώπη! Ένα μήνυμα που στάλθηκε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, έχει φέρει τα πάνω κάτω. 

Ποιος το έστειλε; 

Η Μαρία Καρυστιανού, εκπρόσωπος των γονέων των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, και το μήνυμά της κλονίζει συθέμελα την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος διεκδικεί την καρέκλα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταφορών.

Το μεγάλο τραγικό φόντο της υπόθεσης

Πίσω από το email, κρύβεται η ανείπωτη τραγωδία του 2023, όταν 57 ψυχές - κυρίως νέοι άνθρωποι - χάθηκαν στο φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Έκτοτε, η υπόθεση "σερνεται" στα δικαστήρια με αργούς ρυθμούς, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και η αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να θάψει το θέμα κάτω από το χαλί. Η κυβέρνηση, βέβαια, επιμένει πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και αφήνει τη δικαιοσύνη να αποφανθεί.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μένει αμέτοχη. Η επικεφαλής εισαγγελέας της ΕΕ, Λάουρα Κιόβεσι, ήδη πριν από το δυστύχημα, είχε ξεκινήσει έρευνα για την περίφημη "σύμβαση 717" που είχε υπογραφεί το 2014 για την αναβάθμιση των συστημάτων των ελληνικών σιδηροδρόμων. Κι εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακόμα πιο ζοφερά.

Η αποκάλυψη-σοκ: Το email της Καρυστιανού

Στο καυτό της email, η Καρυστιανού, παιδίατρος στο επάγγελμα και μαχήτρια για την αλήθεια, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Κραυγάζει: 

"Πώς γίνεται να δίνεται τέτοια θέση ευθύνης για τις ευρωπαϊκές μεταφορές σε έναν πολιτικό που προέρχεται από μια κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει τους πολίτες της στον τομέα των σιδηροδρόμων;"

Και συνεχίζει ασταμάτητη: "Η Ελλάδα έχει τεράστια, μα τεράστια προβλήματα με τις σιδηροδρομικές υποδομές της. Ο θάνατος 57 ανθρώπων στα Τέμπη είναι η απόδειξη αυτής της εγκληματικής αμέλειας!"

Βολές κατά του Μητσοτάκη

Αλλά η Καρυστιανού δεν σταματά εκεί. Ρίχνει βέλη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. "Μετά την τραγωδία, βιάστηκε να δηλώσει πως όλα οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος, πριν καν ξεκινήσει η έρευνα!" αναφέρει στο email της, αφήνοντας αιχμές για μια κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης. "Αμέσως μετά το δυστύχημα, προσπάθησαν να εξαφανίσουν στοιχεία, χημικά κατάλοιπα, ακόμα και ανθρώπινα λείψανα!"

Το email
«Πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να αναθέτει και να εμπιστεύεται τέτοιες κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για την ολόκληρη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και την ανάπτυξη των μεταφορών σε πολιτικούς που συνδέονται με μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει πλήρως σε αυτόν τον τομέα της ασφάλειας εντός της χώρας της;» διερωτάται η κυρία Καρυστιανού.

«Οι συγγενείς των 57 θυμάτων αυτού του φρικτού εγκλήματος αναζητούν ενεργά την αποκάλυψη της αλήθειας ανάμεσα στα ατελείωτα ψέματα που έχουν ειπωθεί από τις αρχές […] Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τεράστια προβλήματα στον σιδηροδρομικό της τομέα, καθώς και συνεχείς παραβιάσεις της ασφάλειας και υποεπενδύσεις που συμβάλλουν σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά. Το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη είναι το πιο καταστροφικό αποτέλεσμα αυτών των μακροχρόνιων προβλημάτων», προσθέτει.

Η κ. Καρυστιάνου – η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές σε ένα αίτημα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το δυστύχημα – αναφέρεται επίσης στη «σύμβαση 717» λέγοντας ότι η μη ολοκλήρωση αυτού του κρίσιμου έργου υποδομής ήταν κρίσιμη για την υποβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

«Σημειωτέον, την περασμένη εβδομάδα, ένα δέντρο μπήκε στην καμπίνα ενός τρένου με εκατοντάδες ταξιδιώτες και δύο τρένα σταμάτησαν την τελευταία στιγμή μόλις συνειδητοποίησαν ότι κατευθύνονταν προς αντίθετες κατευθύνσεις σε μια ενιαία γραμμή», λέει.

Σημείωσε ότι η έρευνα του Κιόβεσι αναδεικνύει τα «βαθιά ριζωμένα προβλήματα» στις υποδομές μεταφορών της Ελλάδας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.

«Με την εν εξελίξει νομική υπόθεση, την τρέχουσα έρευνα για τη σύμβαση 717 και τα άλυτα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, πιστεύω ότι η ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τις μεταφορές θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις υποδομές μεταφορών», αναφέρεται στο email.

Ο Καρυστιανού εξαπολύει επίσης μύδρους κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Μετά το περιστατικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «όλα» έδειχναν ότι το περιστατικό προκλήθηκε από «ανθρώπινο λάθος», πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα […] Υπενθυμίζω επίσης ότι οι επίσημες αρχές αμέσως μετά το περιστατικό προσπάθησαν να συγκαλύψουν και να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του περιστατικού: Αυτό περιλαμβάνει χημικά στοιχεία και ανθρώπινα λείψανα»

Η σύμβαση 717: Το σκοτεινό μυστικό

Η Καρυστιανού κλείνει το email της με ένα καυστικό σχόλιο για τη σύμβαση 717, λέγοντας ότι η μη ολοκλήρωσή της ήταν καταστροφική για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Και προσθέτει: "Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δύο τρένα παραλίγο να συγκρουστούν στην ίδια γραμμή!"

Με περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές στο πλευρό της, η Καρυστιανού ξεσηκώνει θύελλα και φέρνει τα προβλήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων στο προσκήνιο της Ευρώπης. Το ερώτημα τώρα είναι: Θα ακούσουν οι ηγέτες της Ευρώπης την κραυγή της;