Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ένα Aντικαταθλιπτικό στη Mάχη κατά του Kαρκίνου!

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αλήθεια! 

Ένα φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, η βορτιοξετίνη, φαίνεται να είναι ο πιο ισχυρός "μαχητής" ενάντια στο γλοιοβλάστωμα, έναν από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους του εγκεφάλου. Αυτά τα εντυπωσιακά ευρήματα προέρχονται από μια έρευνα-σταθμό που δημοσιεύθηκε στο διάσημο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine».

Ένα φάρμακο που διαπερνά τα εμπόδια!

Οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι γνωστοί για το πόσο δύσκολοι είναι στη θεραπεία, καθώς τα περισσότερα φάρμακα δεν μπορούν να διασχίσουν τον "αιματοεγκεφαλικό φραγμό" και να φτάσουν στον στόχο τους. Οι γιατροί χρόνια τώρα ψάχνουν για λύσεις που θα μπορούσαν να σπάσουν αυτό το φράγμα και να εξολοθρεύσουν τον καρκίνο. Και ενώ οι τρέχουσες θεραπείες – εγχειρήσεις, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες – παρατείνουν τη ζωή των ασθενών, η κατάσταση παραμένει ζοφερή: οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε 12 μήνες από τη διάγνωση.

Ένα αντικαταθλιπτικό με μυστικά όπλα!

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρεντ Σνάιντερ από το ETH Zurich, ανακάλυψε κάτι που μοιάζει με φάρμακο-θαύμα. Χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά εξελιγμένη πλατφόρμα, τη φαρμακοσκόπηση, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δοκιμάσουν εκατοντάδες ουσίες απευθείας σε ζωντανά καρκινικά κύτταρα. Και κάπου εκεί, η βορτιοξετίνη έκανε τη μαγική της εμφάνιση, καταστρέφοντας τα γλοιοβλαστώματα σε πειράματα στο εργαστήριο.

Αποτελέσματα που ενθουσιάζουν!

Οι ερευνητές δεν έμειναν μόνο στο εργαστήριο. Προχώρησαν και σε δοκιμές σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα. Και τα αποτελέσματα; Απίστευτα! Η βορτιοξετίνη, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα θεραπεία, κατάφερε να δείξει εξαιρετική αποτελεσματικότητα!

Τι έρχεται τώρα;

Και το καλύτερο νέο; Η ομάδα ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους! Σε μία από αυτές, ασθενείς με γλοιοβλάστωμα θα λάβουν βορτιοξετίνη μαζί με την τυπική θεραπεία, ενώ σε μια δεύτερη δοκιμή, θα χρησιμοποιηθεί η φαρμακοσκόπηση για να βρεθεί η καλύτερη θεραπεία για κάθε άτομο ξεχωριστά.

Με λίγα λόγια, φαίνεται πως ένας φαρμακευτικός γίγαντας κρύβεται μέσα σε ένα ταπεινό αντικαταθλιπτικό! Ίσως είμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή στη μάχη κατά των εγκεφαλικών όγκων!

Τι νομίζετε; Μήπως τελικά η λύση για έναν τόσο φονικό καρκίνο ήταν κρυμμένη σε κάτι που χρησιμοποιούμε καθημερινά για άλλους λόγους;

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram