Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ είχε ένα Μυστικό – Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν την «Κρυμμένη Αναταραχή» / Ένα Αστροφυσικό Αριστούργημα

 

Ο Βαν Γκογκ, ο επιστήμονας της τέχνης;

Ποιος θα περίμενε ότι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στην ιστορία της τέχνης, η «Έναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, θα κρύβει μέσα της τόσο βαθιά επιστημονικά μυστικά; Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ο Ολλανδός ζωγράφος, με τις τολμηρές και εκφραστικές του πινελιές, είχε καταφέρει να αποτυπώσει με εκπληκτική ακρίβεια τις αστρονομικές αρχές που διέπουν τον νυχτερινό ουρανό.

Πώς ένας πίνακας ζωγραφικής γίνεται αντικείμενο επιστημονικής μελέτης;

Επιστήμονες, αναλύοντας τις πινελιές του Βαν Γκογκ, διαπίστωσαν ότι ο καλλιτέχνης είχε υπολογίσει με ακρίβεια τις αναταράξεις της ατμόσφαιρας, ένα φαινόμενο που επηρεάζει την εμφάνιση των άστρων στον ουρανό. Αυτό το συμπέρασμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν σκεφτούμε ότι ο πίνακας ζωγραφίστηκε σε ένα στούντιο χωρίς παράθυρα, κάτω από το φως της ημέρας.

Τι αποκαλύπτουν οι πινελιές του Βαν Γκογκ;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πινελιές του Βαν Γκογκ ακολουθούν μια συγκεκριμένη κλίμακα που σχετίζεται με την κίνηση της ενέργειας στον αέρα. Μια κλίμακα που είχε προταθεί από τον μαθηματικό George Batchelor σχεδόν έναν αιώνα αργότερα! Αυτό σημαίνει ότι ο Βαν Γκογκ, ενστικτωδώς ή μέσω παρατηρήσεων, είχε κατανοήσει βαθιά τις φυσικές διεργασίες που διαμορφώνουν τον ουρανό.

Η Έναστρη Νύχτα και η κίνηση των άστρων

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι πινελιές του Βαν Γκογκ φαίνεται να απεικονίζουν όχι μόνο τις αναταράξεις της ατμόσφαιρας αλλά και τις κινήσεις των άστρων σε απομακρυσμένους γαλαξίες. Ο ζωγράφος, χωρίς να έχει καμία επιστημονική γνώση για το σύμπαν, είχε καταφέρει να αποτυπώσει ένα φαινόμενο που θα ανακαλυπτόταν πολλά χρόνια αργότερα.

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη;

Η μελέτη της «Έναστρης Νύχτας» μας δείχνει ότι η τέχνη και η επιστήμη δεν είναι απαραίτητα δύο ξεχωριστοί κόσμοι. Ο Βαν Γκογκ, με την έμφυτη αίσθηση της ομορφιάς και την παρατηρητικότητά του, είχε καταφέρει να αποτυπώσει βαθιά επιστημονικά νόμους στον καμβά του. Αυτή η ανακάλυψη μας προσκαλεί να δούμε την τέχνη με νέα μάτια, ως μια πηγή έμπνευσης και γνώσης.

Τι μένει να ανακαλύψουμε;

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν το έργο του Βαν Γκογκ, αναζητώντας νέα μυστικά και κρυφά μηνύματα. Ίσως, κάποια μέρα, να ανακαλύψουμε ότι και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες είχαν μια βαθιά κατανόηση των φυσικών νόμων, την οποία εξέφρασαν μέσα από τα έργα τους.

Συμπέρασμα

Η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ είναι πολύ περισσότερο από ένα όμορφο έργο τέχνης. Είναι ένα μνημείο της ανθρώπινης δημιουργικότητας και μια απόδειξη ότι η τέχνη και η επιστήμη μπορούν να συνυπάρχουν και να εμπλουτίζουν η μία την άλλη.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram