Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πολύτιμος θησαυρός που έχει ξεχαστεί το λαρδί - Φτιαξτό μόνος σου !

Φαντάσου να είσαι ένας σύγχρονος νοικοκύρης ή κηπουρός, που θέλει να απολαμβάνει κάθε γεύμα που φτιάχνει με τα χέρια του, χωρίς να χάνει τίποτα από την παραδοσιακή σοφία! Ένας πολύτιμος θησαυρός που έχει ξεχαστεί είναι το λαρδί. Ναι, αυτό το απλό αλλά θαυματουργό λίπος που μπορεί να μετατρέψει τα γλυκά και τα τηγανητά σου σε πραγματική γιορτή για τον ουρανίσκο. Ξεχνάμε τα μοντέρνα λάδια και τα μπουκάλια με πλαστικό και επιστρέφουμε σε αυτό που παλιά κάθε σπίτι είχε: ένα κατσαρόλι με λαρδί στην κουζίνα!

Μπορείς να το φτιάξεις ακόμα κι αν ζεις στην πόλη, παίρνοντας λίγο λίπος από τον χασάπη και το βάζεις σε ένα βαρύ σκεύος. Με λίγη υπομονή, θα δεις τα χρυσαφένια κομματάκια να σχηματίζονται καθώς το λίπος λιώνει αργά. Και δεν είναι μόνο για να μαγειρεύεις – είναι για να τσιμπολογάς με λίγη μουστάρδα στο πλάι!

Το μυστικό είναι απλό: θες καλής ποιότητας λίπος, όπως το leaf fat που έρχεται από τα νεφρά του χοίρου και είναι το καλύτερο για τέλεια γλυκά και λουκουμάδες! Εναλλακτικά, το fatback από την πλάτη του χοίρου είναι ιδανικό για τηγανίσματα και σάλτσες. Κόβεις το λίπος σε κομμάτια ή το αλέθεις σε κιμά για πιο εύκολη επεξεργασία.

Όσο για το μαγείρεμα; Απλά χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις να λιώσει σιγά-σιγά. Στο τέλος, μπορείς να στραγγίσεις το λαρδί για να γίνει πιο καθαρό και να το αποθηκεύσεις σε ένα γυάλινο βάζο. Μην ξεχνάς, το λαρδί μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για έξι μήνες – αλλά ποιος θα αντέξει τόσο καιρό χωρίς να το χρησιμοποιήσει; Σκέψου τις τέλειες πατάτες και αυγά που θα τηγανίσεις!

Αν έχεις κι άλλο λίπος, φτιάξε και τραγανά τσιγαρίδια για σνακ. Το κλειδί είναι να τα φυλάξεις σωστά για να μην χαλάσουν. Αν βρεις μούχλα, μάλλον δεν το έλιωσες αρκετά ή έμειναν κομμάτια κρέατος μέσα.

Αυτό που σίγουρα θα λατρέψεις είναι ότι το λαρδί αντικαθιστά το βούτυρο και όλα τα άλλα λάδια που μπορεί να αποφεύγεις, και είναι τέλειο για ζύμες, πίτες, ακόμη και το πιο τραγανό τηγανητό κοτόπουλο!

Ξεκίνα σήμερα κιόλας να φτιάχνεις το δικό σου λαρδί, και άσε το άρωμα της παράδοσης να γεμίσει την κουζίνα σου!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram