Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μικροπλαστικά στον εγκέφαλο: Μια Σοκαριστική Aνακάλυψη

Ακούγεται απίστευτο, αλλά μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, γνωστά ως μικροπλαστικά, βρέθηκαν στον εγκέφαλο ανθρώπων!

Ναι, καλά διαβάσατε!

Επιστήμονες στη Βραζιλία, μελέτησαν νεκρούς ανθρώπους και ανακάλυψαν μικροπλαστικά σε έναν συγκεκριμένο ιστό του εγκεφάλου.

Το σοκ είναι μεγάλο, καθώς αυτό αποδεικνύει ότι αυτά τα πανταχού παρόντα κομμάτια πλαστικού βρίσκουν τρόπους να διεισδύσουν ακόμα και στον πιο προστατευμένο χώρο του σώματός μας: τον εγκέφαλο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό JAMA Network Open, αποκάλυψε ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται σχεδόν παντού στο σώμα μας, ακόμα και στο αίμα μας!

Αλλά το γεγονός ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι τον εγκέφαλο είναι πραγματικά τρομακτικό! Οι ερευνητές μελέτησαν τον οσφρητικό βολβό, ένα μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη μυρωδιά, και σε δείγματα από 15 νεκρούς βρήκαν μικροπλαστικά σε οκτώ από αυτούς!

Τα κομμάτια πλαστικού που εντόπισαν οι επιστήμονες ήταν τόσο μικροσκοπικά, που κάποια ήταν λεπτότερα από τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ανθρώπου! Και το σοκ δεν σταματά εκεί: το πιο συνηθισμένο πλαστικό που βρέθηκε ήταν το πολυπροπυλένιο, ένα υλικό που υπάρχει παντού, από τα έπιπλα μέχρι τα ρούχα μας!

Σκεφτείτε το λίγο: Ζούμε μέσα σε πλαστικά! Το σπίτι μας, τα ρούχα μας, παντού μικροπλαστικά που ίσως να καταλήγουν στον εγκέφαλό μας! Τρομερό; Ακόμα χειρότερα, οι ερευνητές φοβούνται ότι τα μικροπλαστικά ίσως χρησιμοποιούν τη μύτη ως πύλη για να μπουν στον εγκέφαλο. Το οσφρητικό μας σύστημα, που είναι υπεύθυνο για τη μυρωδιά, ίσως αποτελεί την είσοδο για αυτά τα επικίνδυνα σωματίδια.

Ο τοξικολόγος Matthew Campen επισημαίνει πως δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη η ανακάλυψη αυτή. Η μύτη είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος, και το γεγονός ότι βλέπουμε μικροπλαστικά στον οσφρητικό βολβό δεν είναι απρόσμενο, μιας και βρίσκονται σε κάθε γωνιά του σώματός μας!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα δείγματα περιέχουν πιθανότατα και νανοπλαστικά – κομμάτια πλαστικού που είναι ακόμα μικρότερα και ίσως πιο επικίνδυνα. Μπορεί τα μικροπλαστικά να φτάνουν μόνο στον οσφρητικό βολβό του εγκεφάλου, αλλά κανείς δεν ξέρει αν μπορούν να εισχωρήσουν και σε άλλα, πιο κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου, που επηρεάζουν τη γνωστική μας λειτουργία.

Με λίγα λόγια, ζούμε μέσα σε ένα πλαστικό περιβάλλον και τώρα ανακαλύπτουμε πως το πλαστικό μπορεί να φτάσει και στον εγκέφαλό μας. 

Αν αυτό δεν μας ανησυχεί, τότε τι θα μας ταρακουνήσει;

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram