Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μπορείς να Μεγαλώσεις Παιδιά στην Ελλάδα του 2024; Πέντε Γονείς Απαντούν

Η ερώτηση αν μπορεί κανείς να μεγαλώσει παιδιά στην Ελλάδα του 2024 είναι πλέον πιο καίρια από ποτέ. Οι γονείς δεν μιλούν πια για όνειρα, για φιλοδοξίες, ή για το μέλλον με αισιοδοξία. Όχι. Τώρα η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από τους λογαριασμούς, τα φροντιστήρια και την ασταμάτητη προσπάθεια να καλυφθούν τα βασικά.

Η καθημερινή ζωή είναι μια μάχη. Με μισθούς που μοιάζουν παγωμένοι στον χρόνο και το κόστος ζωής που εκτοξεύεται κάθε μήνα, οι οικογένειες ζουν σε μια συνεχή ανασφάλεια. Η ανατροφή των παιδιών έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα επιβίωσης. Οι γονείς μιλούν με τρόμο για τους λογαριασμούς του ρεύματος, το ενοίκιο και τα ατελείωτα έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Μιλήσαμε με πέντε γονείς, που περιέγραψαν την πραγματικότητα όπως τη ζουν καθημερινά. Η εικόνα που μας δίνουν είναι ζοφερή. Ένας κόσμος γεμάτος άγχος, οικονομική αβεβαιότητα, και φόβο για το μέλλον των παιδιών τους. Μια κοινωνία που καταρρέει οικονομικά και συναισθηματικά, αφήνοντας τις οικογένειες χωρίς ελπίδα.

Η Φωνή των Γονιών: “Αναγκαζόμαστε να Ζούμε με Δανεικά”

Η Ελπίδα, 36 ετών, μητέρα δύο παιδιών 5 και 8 ετών, μας εξηγεί:
“Η κατάσταση είναι τραγική. Με δύο μικρά παιδιά, κάθε μέρα γίνεται πιο δύσκολη οικονομικά. Ο μισθός μου είναι 900 ευρώ, και του συζύγου μου 1.000 ευρώ. Πώς να τα καταφέρεις; Το ενοίκιο μόνο είναι 600 ευρώ, και οι λογαριασμοί του σούπερ μάρκετ, του ρεύματος, της θέρμανσης φτάνουν τα 800 ευρώ τον μήνα. Δεν μένει τίποτα για τα υπόλοιπα έξοδα. Πού να βρούμε χρήματα για δραστηριότητες, για ρούχα, για σχολικά; Κόψαμε μέχρι και τον χορό και την κολύμβηση των παιδιών μας.

Κάποτε αγοράζαμε βιολογικά προϊόντα, αλλά τώρα αυτό είναι πολυτέλεια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μειώνουμε ακόμα και το φαγητό, το κρέας μία φορά την εβδομάδα. Και το χειρότερο; Ζούμε με δανεικά. Γονείς και φίλοι μάς δανείζουν για να τα βγάλουμε πέρα. Κι αυτό μας γεμίζει ανασφάλεια για το μέλλον. Πώς θα τα καταφέρουμε όταν τα παιδιά μας μεγαλώσουν και οι ανάγκες αυξηθούν ακόμα περισσότερο;

Φοβάμαι πως αν δεν αλλάξει κάτι στη χώρα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προσφέρουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.”

Η μαρτυρία της Ελπίδας δεν είναι μεμονωμένη. Αντιθέτως, χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα βιώνουν την ίδια αγωνία. Η ερώτηση "Μπορείς να μεγαλώσεις παιδιά στην Ελλάδα του 2024;" έχει μία απάντηση για πολλούς: Μόνο με πάρα πολύ κόπο και πολλές θυσίες.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram