Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πιστές στο… ραντεβού τους- Έφτασαν οι πρώτες νανόχηνες στη λίμνη Κερκίνη




Ένα μακρύ ταξίδι με προορισμό την Ελλάδα

Κάθε χρόνο, σαν να έχουν ραντεβού, χιλιάδες μικροσκοπικά πουλιά, οι νανόχηνες, διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα από τα παγωμένα νερά της βόρειας Νορβηγίας για να φτάσουν στα ζεστά υγρολίβαδα της λίμνης Κερκίνης. Φέτος, οι πρώτες 47 νανόχηνες έκαναν την εμφάνισή τους στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι την επόμενη μέρα ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στις 56. Ανάμεσά τους, και ο γνωστός σε όλους μας "Mr Blue", ένα πουλί που έχει γίνει σύμβολο της προσπάθειας προστασίας του είδους.

Η Κερκίνη, το σπίτι τους

Η λίμνη Κερκίνη αποτελεί για τις νανόχηνες το δεύτερο σπίτι τους. Εδώ, περνούν σχεδόν το μισό του χρόνου τους, τρέφονται, ξεκουράζονται και αναπτύσσονται. Όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αυτού του σπάνιου είδους επιλέγει να διαχειμάσει στις εκτεταμένες υδατοβιότοπους της περιοχής, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα για τους επισκέπτες.

Γιατί η Κερκίνη;

Η Κερκίνη προσφέρει στις νανόχηνες όλα όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν. Τα πλούσια σε τροφή υγρολίβαδα, η ηρεμία και η προστασία που προσφέρει το Εθνικό Πάρκο, καθιστούν την περιοχή ιδανική για ξεκούραση και αναπαραγωγή.

Ένας κρίσιμος σταθμός για την επιβίωση του είδους

Οι νανόχηνες αντιμετωπίζουν πολλές απειλές κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους, όπως η λαθροθηρία και η καταστροφή των βιοτόπων τους. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές κοινότητες. Η επιτυχής αναπαραγωγή και η αύξηση του πληθυσμού των νανόχηνων στην Κερκίνη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση αυτού του μοναδικού είδους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

  • Ενημέρωση: Όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τις νανόχηνες και τη σημασία της προστασίας τους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση για λήψη μέτρων.
  • Σεβασμός: Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας στην Κερκίνη, ας σεβαστούμε τους κανόνες του Εθνικού Πάρκου και ας αποφύγουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να ενοχλήσει τα πουλιά.
  • Στήριξη: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την προστασία των νανόχηνων, όπως η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις ή η δωρεά σε οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα.

Η επιστροφή των νανόχηνων είναι ένα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία. Ας δράσουμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι μικρές ταξιδιώτισσες θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την Κερκίνη για πολλά χρόνια ακόμα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Λέξεις-κλειδιά: #νανόχηνες, #λίμνη #Κερκίνη, #μετανάστευση, #προστασία #πουλιών, #Εθνικό_Πάρκο, #βιοποικιλότητα