Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σύκα: Αποξηραμένα, Συκομαΐδα και Μαρμελάδα σε Μοναδικές Συνταγές!

Αγαπημένοι μου φίλοι της απλότητας και της γλυκιάς ζωής στην ύπαιθρο, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα σύκα! 

Ναι, αυτά τα μαγικά φρούτα που μας χαρίζουν τόσες λιχουδιές. 

Τώρα που είναι η εποχή τους, σκέφτηκα να σας δείξω τις δικές μου δημιουργίες: ξερά σύκα, μαρμελάδα και φυσικά συκομαΐδα. Ξέρω, το στόμα σας έχει ήδη αρχίσει να τρέχει, γι' αυτό πάμε κατευθείαν στο ψητό!

Ξερά Σύκα - Η Υπερπαραγωγή της Φύσης!

Πρώτα απ' όλα, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: όχι όλα τα σύκα δεν κάνουν για ξερά. Προσωπικά, προτιμώ τα λεπτόσαρκα "ασπρόσυκα" ή όπως τα λέμε "τσαπέλες". Έχουν την τέλεια υφή και γίνονται λουκούμι! Τα μαύρα σύκα είναι μεν γλυκά, αλλά το φλούδι τους σκληραίνει λίγο όταν αποξηρανθεί και το χρώμα τους γίνεται πιο σκούρο. Όμως, μην αγχώνεστε! Ό,τι σύκα έχετε, χρησιμοποιήστε τα!

Πώς τα φτιάχνω; Μαζεύω τα σύκα όταν είναι αρκετά ώριμα, τα ανοίγω στη μέση (εκτός από τις τσαπέλες που τις αφήνω ολόκληρες), και τα βάζω σε αυτοσχέδιο τελάρο με τούλι στον ήλιο για 2-4 μέρες. Το γύρισμα είναι το μυστικό, να τα γυρνάτε από όλες τις μεριές. Το βράδυ τα βάζω μέσα για να μην πάρουν υγρασία. Όταν αποξηρανθούν τελείως και μελώσουν, τους κάνω ένα καλό ζεμάτισμα. Δάφνη και γλυκάνισος κάνουν τα σύκα ακόμα πιο αρωματικά!

Μετά το ζεμάτισμα, τα στεγνώνω λίγο στον φούρνο, ίσα να φύγει η υγρασία. Τα αποθηκεύω σε βάζα με ρίγανη ή χρησιμοποιώ τη μηχανή κενού αέρος (ναι, είμαι της τεχνολογίας!). Έτσι, διατηρούνται για μήνες, αν και ποιος αντέχει να τα αφήσει τόσο πολύ;

Συκομαΐδα - Ο Πρωταγωνιστής του Τσίπουρου!

Η συκομαΐδα είναι η βασίλισσα του τσίπουρου! Παίρνω τα ξερά σύκα, τα ψιλοκόβω και τα κοπανάω στο γουδί μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μάζα. Τότε αρχίζει η δημιουργία! Τα ζυμώνω και τα πλάθω σε μεγάλα "μπιφτέκια". Προσθέτω γλυκάνισο και λίγο πετιμέζι, και γίνονται ένας υπέροχος μεζές. Άλλοι τα αφήνουν σκέτα, εγώ όμως θέλω γεύση! Τα αφήνω να στεγνώσουν 1-2 μέρες στον ήλιο και μετά τα αποθηκεύω πάλι σε κενό αέρος.

Μαρμελάδα Σύκο - Ο Παράδεισος του Πρωινού

Για τη μαρμελάδα, υπάρχουν άπειρες συνταγές! Εγώ σας προτείνω το εξής: στο βράσιμο της μαρμελάδας, ρίξτε μέσα ένα άγουρο λεμόνι κομμένο στη μέση. Όταν είναι έτοιμη, ψιλοκόψτε το λεμόνι και βάλτε το πίσω στη μαρμελάδα. Θα δώσει ένα φανταστικό άρωμα που θα σας μεθύσει!

Συμπέρασμα

Ό,τι κι αν επιλέξετε να φτιάξετε με τα σύκα σας, το σημαντικό είναι η χαρά της δημιουργίας! Σηκώστε τα μανίκια και μπείτε στην κουζίνα! Η ικανοποίηση που θα νιώσετε δεν συγκρίνεται με τίποτα. Καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε κάθε στιγμή!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram