Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι Βλάπτει το Συκώτι μας περισσότερο από το Αλκοόλ;

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας και εκτελεί πάνω από 500 λειτουργίες!

Από την απομάκρυνση των τοξινών μέχρι τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια και την αποθήκευση βιταμινών, το συκώτι κάνει τα πάντα. 

Όμως, δεν είναι μόνο το αλκοόλ που μπορεί να το βλάψει. Τρόφιμα, φάρμακα, ακόμη και βιταμίνες, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες. 

Παρακάτω, θα δούμε έξι πράγματα που μπορεί να βλάψουν το συκώτι μας – και δεν είναι μόνο το κρασί ή το τσίπουρο!

1. Φοινικέλαιο: Το "κρυμμένο δηλητήριο"
Ξέρεις ότι σχεδόν όλα τα έτοιμα γλυκά και προϊόντα ζύμης περιέχουν φοινικέλαιο; Το φοινικέλαιο, πέρα από τη ζημιά που κάνει στο περιβάλλον, είναι και καταστροφικό για το συκώτι μας! Μελέτες έδειξαν ότι μόλις η ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχει ένα cheeseburger είναι αρκετή για να αυξήσει τα λιπίδια του συκωτιού μας δραματικά. Και δεν μιλάμε μόνο για λίπος γύρω από τη μέση, αλλά για σπλαχνικό λίπος, που αποθηκεύεται γύρω από ζωτικά όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών!

2. Ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού: Ο γλυκός εχθρός
Πιστεύεις ότι μόνο το λίπος βλάπτει το συκώτι σου; Σκέψου ξανά! Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και σιροπιού καλαμποκιού μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη. Όταν η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος, το συκώτι γεμίζει και αρχίζουν να παράγονται φλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Και μαντέψτε! Αυτές οι ουσίες καταστρέφουν τη δυνατότητα του συκωτιού να απομακρύνει τις τοξίνες, οδηγώντας σε μια επικίνδυνη αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε κίρρωση!

3. Επεξεργασμένο κρέας: Ο "αθώος" δολοφόνος
Λουκάνικα, ζαμπόν, μπέικον... Όλα αυτά τα νόστιμα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά είναι πραγματικοί εχθροί του συκωτιού σου. Ο συνδυασμός κορεσμένων λιπαρών και χημικών ενώσεων που παράγονται κατά το τηγάνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φλεγμονές, όπως ακριβώς η ζάχαρη! Προσοχή λοιπόν, γιατί το τραγανό μπέικον μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από όσο φαντάζεσαι.

4. Παρακεταμόλη: Ο κρυφός κίνδυνος από το φαρμακείο
Η παρακεταμόλη είναι το φάρμακο που όλοι έχουμε σπίτι μας για τον πόνο και τον πυρετό. Ωστόσο, ακόμα και σε μικρές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στο συκώτι. Η υπερδοσολογία, είτε τυχαία είτε σκόπιμη, είναι η κύρια αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στη Δύση! Η υπερβολική κατανάλωση παρακεταμόλης μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του συκωτιού και να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες.

5. Βιταμίνη Α: Το "δηλητήριο" των υπερβολών
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Α για την υγεία μας – βοηθά την όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αλλά η υπερβολική κατανάλωσή της, ειδικά από συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι! Όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, η βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών στο συκώτι και να το καταστρέψει.

6. Ασπιρίνη: Ο κίνδυνος πίσω από την ανακούφιση

Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Όμως, η μακροχρόνια χρήση της σε υψηλές δόσεις μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι. Ο κίνδυνος ηπατικής ανεπάρκειας αυξάνεται σημαντικά με την αλόγιστη χρήση αυτού του παυσίπονου.

Συμπέρασμα: Προσοχή στις υπερβολές!
Το συκώτι μας είναι ένας σιωπηλός εργάτης που συνεχώς φροντίζει για την υγεία μας. Ας το προστατεύσουμε από τις υπερβολές σε φαγητό, ποτά και φάρμακα. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για την υγεία μας!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram