Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πώς να Ξεχωρίσετε τον Υγρό Χρυσό από τις Απομιμήσεις! 10 συμβουλές για να καταλάβετε αν το Ελαιόλαδο είναι Νοθευμένο!


 

Ας μιλήσουμε για το ελαιόλαδο, τον πραγματικό θησαυρό της Μεσογείου! 

Όλοι ξέρουμε πόσο ευεργετικό είναι για την υγεία μας, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ΕΠΕ), αλλά δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα ίδια. 

Κάποια μπορεί να είναι ανακατεμένα με φθηνότερα λάδια, αραιωμένα ή ακόμα και χημικά επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να χάνουν την ποιότητά τους και τα θρεπτικά τους συστατικά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να ξεχωρίζουμε το καλό ελαιόλαδο. 

Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδό σας είναι όντως ποιοτικό:

1. Αναζητήστε την Ετικέτα ‘Εξαιρετικό Παρθένο’

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η κορυφαία ποιότητα, γιατί παράγεται με ψυχρή έκθλιψη, χωρίς χημικά ή θερμότητα. Έτσι, διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά και την αυθεντική γεύση του. Αν δείτε την ετικέτα “Εξαιρετικό Παρθένο,” σημαίνει πως το λάδι πληροί υψηλά πρότυπα καθαρότητας και έχει χαμηλή οξύτητα (κάτω από 0.8%) χωρίς ελαττώματα στη γεύση ή τη μυρωδιά.

2. Έλεγχος Ημερομηνίας Συγκομιδής

Η ποιότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Βεβαιωθείτε πως στην ετικέτα αναφέρεται η ημερομηνία συγκομιδής. Το ελαιόλαδο είναι καλύτερο όταν καταναλώνεται μέσα σε 18 μήνες από τη συγκομιδή. Αν λείπει η ημερομηνία ή είναι πολύ παλιά, τότε ίσως πρόκειται για χαμηλότερη ποιότητα.

3. Ψάξτε για Σφραγίδες Πιστοποίησης

Είναι σημαντικό το ελαιόλαδο να έχει σφραγίδες πιστοποίησης από αναγνωρισμένες αρχές, όπως:

  • DOP από την Ιταλία
  • AOC από τη Γαλλία
  • COOC από τις Η.Π.Α.
  • PDO από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυτές οι πιστοποιήσεις εγγυώνται πως το λάδι έχει παραχθεί υπό αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και είναι αυθεντικό.

4. Επιλέξτε Σωστή Συσκευασία

Τα ποιοτικά ελαιόλαδα αποθηκεύονται συνήθως σε σκούρα πράσινα ή αδιαφανή μπουκάλια, για να προστατεύονται από το φως, το οποίο μπορεί να αλλοιώσει το λάδι. Αποφύγετε τα διαφανή μπουκάλια, γιατί επιτρέπουν στο φως να περάσει και να καταστρέψει την ποιότητα του λαδιού.

5. Προσοχή στην Προέλευση

Τα καλύτερα ελαιόλαδα προέρχονται από περιοχές γνωστές για την παραγωγή τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Καλιφόρνια. Αναζητήστε λάδια με προέλευση από μία μόνο περιοχή για να εξασφαλίσετε ποιότητα και συνέπεια. Τα λάδια που αναγράφουν "μείγμα" από διάφορες χώρες, συχνά είναι κατώτερης ποιότητας.

6. Δοκιμάστε και Μυρίστε το Ελαιόλαδο

Η γεύση και η μυρωδιά του ποιοτικού ελαιόλαδου είναι χαρακτηριστικές. Πρέπει να μυρίζει φρεσκάδα, σαν χόρτο ή φρούτο. Αν μυρίζει ταγγισμένο, μπαγιάτικο ή όπως παλιό λάδι, δεν είναι ποιοτικό. Στη γεύση, το καλό λάδι αφήνει μία ελαφριά πικράδα και μια πιπεράτη αίσθηση στον λαιμό, που δείχνει τη φρεσκάδα και την παρουσία αντιοξειδωτικών.

7. Χαμηλή Οξύτητα

Η χαμηλή οξύτητα (κάτω από 0.8%) είναι σημάδι υψηλής ποιότητας, γιατί δείχνει ότι οι ελιές ήταν φρέσκες και η επεξεργασία τους σωστή. Ελέγξτε την οξύτητα στην ετικέτα.

8. Το Κόλπο του Ψυγείου (Με Προσοχή)

Μερικοί υποστηρίζουν πως το ελαιόλαδο, αν το βάλετε στο ψυγείο και γίνει θολό ή στερεοποιηθεί, τότε είναι ποιοτικό, γιατί περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, αυτό το τεστ δεν είναι πάντα αξιόπιστο, καθώς ακόμα και νοθευμένα λάδια μπορούν να στερεοποιηθούν.

9. Τιμή

Η τιμή δεν είναι πάντα απόλυτο κριτήριο, αλλά το ποιοτικό ελαιόλαδο συνήθως κοστίζει περισσότερο λόγω της προσεκτικής συγκομιδής και επεξεργασίας. Αν ένα ελαιόλαδο είναι υπερβολικά φθηνό, μπορεί να είναι αραιωμένο ή χαμηλής ποιότητας.

10. Προσοχή στο Ιζήμα

Τα αφιλτράριστα ελαιόλαδα μπορεί να έχουν λίγο ίζημα στον πάτο του μπουκαλιού, κάτι φυσιολογικό που δείχνει φρεσκάδα και ελάχιστη επεξεργασία. Ωστόσο, πολύ ίζημα μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση με την πάροδο του χρόνου.

Συμπέρασμα

Για να διασφαλίσετε ότι το ελαιόλαδο που επιλέγετε είναι φρέσκο, αυθεντικό και θρεπτικό, προσέξτε την ένδειξη “εξαιρετικό παρθένο,” την ημερομηνία συγκομιδής, τις πιστοποιήσεις και τη συσκευασία. Δοκιμάστε το και μυρίστε το για νότες φρούτων και πιπεράδα. Έτσι, θα απολαμβάνετε το καλύτερο στην κουζίνα σας και για την υγεία σας!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram