Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

4 Συνήθειες που Έχουν οι Συναισθηματικά Δυνατοί Άνθρωποι

Πώς γίνεται κάποιοι να τα καταφέρνουν στη ζωή σαν να είναι φτιαγμένοι από ατσάλι, ενώ άλλοι λυγίζουν με το παραμικρό; 

Η συναισθηματική δύναμη, αυτή η μυστηριώδης ιδιότητα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ προσπαθούν να καλλιεργήσουν, δεν σημαίνει απλώς να μην αισθάνεσαι ή να αγνοείς τα συναισθήματά σου. Αντιθέτως, είναι η ικανότητα να τα αντιμετωπίζεις κατάματα και να αντέχεις ό,τι και αν συμβαίνει.

Είναι σαν να έχεις ένα τείχος που δεν σπάει, ακόμη και όταν η ζωή σου ρίχνει τα πιο βαριά κύματα. Όμως, αυτό το τείχος δεν φτιάχνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει κόπο, αυτογνωσία και πολλές φορές και χρόνια δουλειάς. 

Αλλά είναι εφικτό! 

Παρακάτω είναι οι 4 συνήθειες που ακολουθούν όσοι καταφέρνουν να σταθούν όρθιοι, ό,τι κι αν τους φέρει η ζωή.

1. Ελέγχουν την Προσοχή τους, Όχι τα Συναισθήματά τους

Όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα, η πρώτη μας αντίδραση είναι να προσπαθήσουμε να τα διώξουμε μακριά ή να τα «φτιάξουμε». Λες και μπορούμε να τα διορθώσουμε όπως θα κάναμε με μια βρύση που στάζει! Όμως, τα συναισθήματα δεν λειτουργούν έτσι. Είναι σαν τον άνεμο που δεν μπορείς να σταματήσεις. Αν προσπαθείς να τον καταπιέσεις, το μόνο που θα πετύχεις είναι να δημιουργήσεις μια θύελλα μέσα σου.

Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι ξέρουν ότι αντί να χάνουν χρόνο προσπαθώντας να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, είναι πιο χρήσιμο να ελέγχουν πού κατευθύνουν την προσοχή τους. Κρατούν το μυαλό τους εστιασμένο στα σημαντικά και δεν αφήνουν τα άσχημα συναισθήματα να τους αποσυντονίσουν.

2. Σέβονται και Φροντίζουν τον Εαυτό τους, Ακόμα και Όταν Δυσκολεύονται

Στους περισσότερους από εμάς, όταν ήμασταν παιδιά, μας έμαθαν ότι για να γίνεις δυνατός πρέπει να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Οι ήρωες μας – αθλητές, καλλιτέχνες, ακόμη και χαρακτήρες από ταινίες – φαινόντουσαν αλύγιστοι και σκληροί. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η νοοτροπία της «αυτοτιμωρίας» δεν βοηθάει όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Αν κάθε φορά που αισθάνεσαι άγχος ή θλίψη, επικρίνεις τον εαυτό σου, τότε το μόνο που καταφέρνεις είναι να νιώθεις ακόμη πιο άσχημα. Οι συναισθηματικά ισχυροί άνθρωποι ξέρουν να συμπονούν τον εαυτό τους. Τον φροντίζουν και του μιλούν όπως θα μιλούσαν σε έναν φίλο που περνάει δύσκολα. Με κατανόηση και υποστήριξη.

3. Κάνουν Επιλογές με Βάση τις Αξίες τους, Όχι με Βάση τα Συναισθήματα

Σίγουρα, τα συναισθήματά μας πολλές φορές μας σώζουν. Όταν νιώθουμε φόβο, μπορεί να μας κρατήσουν μακριά από τον κίνδυνο. Αλλά δεν είναι πάντα χρήσιμα. Σε καθημερινές καταστάσεις, τα συναισθήματα μπορεί να μας εμποδίζουν. Για παράδειγμα, αν σε μια επαγγελματική συνάντηση νιώσεις άγχος ότι η ιδέα σου μπορεί να φανεί ανόητη, ίσως δεν μιλήσεις καθόλου, χάνοντας μια ευκαιρία να ξεχωρίσεις.

Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι ακούνε τα συναισθήματά τους, αλλά δεν τα αφήνουν να αποφασίζουν για τη ζωή τους. Αντίθετα, παίρνουν αποφάσεις με βάση τις αξίες και τους στόχους τους. Ξέρουν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ζήσουν μια ζωή που αξίζει τον κόπο.

4. Θέτουν Σαφή και Σταθερά Όρια

Πόσες φορές δεν έχουμε αποφύγει να πούμε αυτό που πραγματικά σκεφτόμαστε, από φόβο ότι θα πληγώσουμε κάποιον ή θα χαλάσουμε μια σχέση; Το να θέτεις όρια είναι από τις πιο δύσκολες πράξεις που μπορούμε να κάνουμε, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο. Αν δεν ξέρεις να λες «όχι» ή να διεκδικείς αυτό που θέλεις, τότε αφήνεις τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σου.

Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι δεν φοβούνται να βάλουν όρια και να τα τηρούν. Ξέρουν ότι αυτή η πράξη αυτοπροστασίας είναι το κλειδί για να διατηρούν τη συναισθηματική τους ισορροπία. Δεν υποχωρούν ούτε θυσιάζουν τις ανάγκες τους για να ευχαριστήσουν τους άλλους.


Εάν θέλεις να γίνεις και εσύ πιο συναισθηματικά δυνατός, μην ξεχνάς ότι όλα ξεκινούν από τις μικρές, καθημερινές συνήθειες. Αρκεί να κάνεις το πρώτο βήμα και να μην εγκαταλείπεις όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Η συναισθηματική δύναμη δεν είναι προνόμιο λίγων, αλλά ένα δώρο που μπορούμε όλοι να καλλιεργήσουμε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram