Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Συναγερμός στη Δράμα λόγω λειψυδρίας : Το σπήλαιο Αγγίτη σε κρίση - Ένα φυσικό θαύμα που στερεύει!


Ο ποταμός Αγγίτης, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα, ζει πρωτόγνωρες στιγμές, καθώς το φετινό καλοκαίρι το βρήκε με τη στάθμη του νερού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Οι σπηλαιολόγοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας (ΕΟΣ Καβάλας) που ερευνούν το σπήλαιο κάθε χρόνο, έμειναν άφωνοι. Η εικόνα του σχεδόν στεγνού σπηλαίου είναι μια τραγική υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στην καρστική υδροφορία, που κάποτε κρατούσε το σπήλαιο ζωντανό και γεμάτο νερό.

Σπήλαιο Αγγίτη: Ένα μνημείο της φύσης που ξεδιψάει την περιοχή

Το σπήλαιο των πηγών Αγγίτη, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 23 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας, είναι ένα αληθινό θαύμα της φύσης. Μέσα από το σπήλαιο, ο επισκέπτης μπορούσε κάποτε να αντικρύσει καταρράκτες και υδάτινους σχηματισμούς μοναδικής ομορφιάς. Ωστόσο, σήμερα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για όσους έχουν ζήσει τον Αγγίτη σε πλήρη υδάτινη δράση.

«Οι βροχές και τα χιόνια είναι πλέον ελάχιστα», σημειώνει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Προσοτσάνης, που διαχειρίζεται το σπήλαιο. «Οι επισκέπτες βλέπουν ένα σπήλαιο που στερεύει, και οι συχνές αυτές αλλαγές μας έχουν όλους σοκάρει».

Το δράμα της λειψυδρίας: Οι συνέπειες στην περιοχή

Το φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει το σπήλαιο ήταν κάποτε καταπράσινο και υδάτινο, γεμάτο ζωή, και τα καταρρακτώδη νερά του ποταμού προσέλκυαν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η μειωμένη χιονόπτωση έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση στη ροή του ποταμού, με αποτέλεσμα τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα να μην αναπληρώνονται επαρκώς. «Μόνο χιόνια μπορούν να αναζωογονήσουν τη ροή του ποταμού και να διατηρήσουν το σπήλαιο σε πλήρη λειτουργία», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για πιο σταθερές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Το σπήλαιο Αγγίτη: Μνημείο με «ανεξίτηλη» γοητεία

Αν και η εικόνα του Αγγίτη έχει αλλάξει, παραμένει ένα από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Οι επισκέπτες, φτάνοντας στον Αγγίτη, ζουν την εμπειρία του να παρατηρούν τους σταλαχτίτες και τους σταλαγμίτες σε διάφορα στάδια σχηματισμού, μια διαδικασία που διαρκεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια. Το σπήλαιο δεν είναι μόνο ένα κομμάτι ιστορίας, αλλά και ένα φυσικό οικοσύστημα που φέρει τη «σφραγίδα» της ελληνικής φυσικής κληρονομιάς.

Παρά τις αντιξοότητες, η επισκεψιμότητα του σπηλαίου έχει αυξηθεί κατά 18% το 2024. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη μοναδική ομορφιά του, ακόμα και στην τωρινή, λιγότερο υδάτινη μορφή του. Ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία του: «Η φύση έχει τον δικό της τρόπο να ανακάμπτει, και το σπήλαιο Αγγίτη έχει περάσει δύσκολες περιόδους στο παρελθόν. Ελπίζουμε πως η ισορροπία θα αποκατασταθεί και το σπήλαιο θα επιστρέψει στην υδάτινη μορφή που αγαπάμε».

Ένα κάλεσμα για δράση και προστασία της φύσης

Η στενότητα του νερού στον Αγγίτη δεν είναι μόνο ένα τοπικό πρόβλημα· είναι μια κλήση για αφύπνιση σχετικά με το πόσο πολύτιμη είναι η φύση. Τα οικοσυστήματα και οι καρστικοί υδροφορείς έχουν ανάγκη από προστασία και βιώσιμη διαχείριση. Οι άνθρωποι μπορούν να θαυμάσουν τα σπήλαια και τα φυσικά θαύματα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τα διατηρήσουν για τις επόμενες γενιές.

Η φύση μας στέλνει ένα μήνυμα. Ας το ακούσουμε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram