Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ελαιόλαδο σε Τιμές... Ασύλληπτες για τον Καταναλωτή! Δείτε πόσο κλείδωσε η τιμή του τενεκέ!

Φαίνεται πως η τιμή του ελαιολάδου δε λέει να πέσει και παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να «τραβάνε τα μαλλιά τους», αφού οι αυξήσεις στις τιμές του «πράσινου χρυσού» έχουν γίνει κανονικός εφιάλτης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αν και οι ελπίδες για μια καλή σοδειά φέτος ήταν υψηλές, η ξηρασία και η παρατεταμένη ανομβρία αλλάζουν το σκηνικό. Πλέον, πολλοί εκτιμούν ότι η παραγωγή θα είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο, κάτι που αναπόφευκτα θα κρατήσει τις τιμές του τενεκέ σε... δυσθεώρητα ύψη.

Για να καταλάβουμε λίγο το πρόβλημα, αρκεί να θυμηθούμε τα τελευταία χρόνια, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο έκαναν τις τιμές του ελαιολάδου να εκτοξευθούν. Οι παραγωγές έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά, και έτσι το ελαιόλαδο μετατράπηκε σε είδος πολυτελείας.

Αυτή τη στιγμή, το περυσινό ελαιόλαδο πωλείται γύρω στα 140 ευρώ το τενεκέ, όμως οι ειδικοί προβλέπουν ότι φέτος θα δούμε τιμές που θα αγγίζουν τα 170 ευρώ. Ναι, καλά ακούσατε! Αν συνεχιστεί η ξηρασία, δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι το λάδι θα «χρυσαφίσει» ακόμα περισσότερο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι τιμές διαφέρουν, αλλά η τάση είναι η ίδια. Στη Μεσσηνία, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,3 πωλείται γύρω στα 6,90 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κρήτη η τιμή είναι λίγο χαμηλότερη, από 6,70 έως 6,80 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία και την Ισπανία, βέβαια, οι τιμές έχουν πάει στα ουράνια, με την Ιταλία να αγγίζει ακόμα και τα 9,13 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικά, ο συνεταιρισμός Νηλέας στη Μεσσηνία αγοράζει το περσινό λάδι στα 6,90 ευρώ το κιλό, ενώ στη Λακωνία οι τιμές κυμαίνονται από 7,00 έως 7,50 ευρώ. Στην Κρήτη, πάλι, οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες, αλλά και πάλι ακριβές για την τσέπη του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από το ελαιοτριβείο «Παπαδέλλη» στη Λέσβο, η φετινή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% λόγω της ανομβρίας. Αν όλα πάνε καλά, ίσως να δούμε μια αποκλιμάκωση στις τιμές από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, αλλά αυτό παραμένει να φανεί. Για την ώρα, φαίνεται πως το λάδι θα συνεχίσει να παραμένει χρυσός… και όχι μόνο στο χρώμα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram