Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νέα ειδοποίηση από τις Ευρωπαϊκές αρχές - Καρκινογόνος ουσία σε σκόνη τζίντζερ που πωλείται σε 21 Ευρωπαϊκές χώρες

Τι μας ταΐζουν οι Κινέζοι;

Νέα ειδοποίηση από τις Ευρωπαϊκές αρχές για τζίντζερ που περιέχει άκρως επικίνδυνη ουσία.

Ακόμα ένα σκάνδαλο έρχεται να ταράξει τα νερά της ευρωπαϊκής αγοράς τροφίμων, και αυτή τη φορά το πρόβλημα κρύβεται μέσα σε κάτι φαινομενικά αθώο: σκόνη τζίντζερ! 

Οι ευρωπαϊκές αρχές σήμαναν συναγερμό, καθώς εντοπίστηκε επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία σε κινέζικο τζίντζερ, που πωλείται σε 21 χώρες.

Το εμπόριο της Κίνας με την Ευρώπη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, παρά τα σκάνδαλα που αναδύονται σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή. Οικιακά σκεύη, τρόφιμα, ακόμα και καρυκεύματα, αποδεικνύεται ότι κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Μπορεί να θυμάστε το κύμινο που βρέθηκε φορτωμένο με 8 διαφορετικά φυτοφάρμακα ή τα καρκινογόνα ξηροκάρπια που εισάγονται κατά κόρον από την Κίνα. Και όμως, το πρόβλημα δε σταματά εδώ. Φαίνεται πως ό,τι βγαίνει από την Κίνα έχει ρίσκο.

Το νέο σκάνδαλο: Σκόνη τζίντζερ με καρκινογόνα PAH

Αυτή τη φορά, ο συναγερμός χτύπησε για το τζίντζερ, το οποίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΡΑΗ). Το βενζο(α)πυρένιο, ένας από τους πιο επικίνδυνους καρκινογόνους ΡΑΗ, βρέθηκε σε ποσότητες τέσσερις φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια! Η Ιταλία, που εντόπισε το πρόβλημα, ανακάλεσε αμέσως το προϊόν, όμως αυτό είχε ήδη εξαπλωθεί σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, από την Αυστρία μέχρι τη Σουηδία και από την Πορτογαλία μέχρι τη Νορβηγία.

Και δεν είναι μόνο το τζίντζερ

Αν νομίζετε πως το πρόβλημα περιορίζεται στα τρόφιμα, σκεφτείτε ξανά! Κινέζικα οικιακά σκεύη με τοξικές ουσίες πλημμυρίζουν την αγορά. Από μαχαίρια με BPA που πέρασαν από την Ελλάδα, μέχρι σπάτουλες, πιάτα και ποτήρια με βαρέα μέταλλα που βρίσκονται σε καταστήματα σε όλη την Ευρώπη. Τηγάνια, κατσαρόλες, σετ φαγητού – όλα κρύβουν τον κίνδυνο να μεταφέρουν τοξικές ουσίες στο πιάτο μας.

Οι κίνδυνοι των ΡΑΗ

Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ) είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας. Προκύπτουν από την καύση υλικών όπως άνθρακας, πετρέλαιο, και ξύλο, και η παρατεταμένη έκθεση σε αυτά έχει συνδεθεί με καρκίνους στο δέρμα, τους πνεύμονες, την ουροδόχο κύστη και το πεπτικό σύστημα.

Τι να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τι βάζουμε στο πιάτο μας; Το τζίντζερ, το οποίο θεωρείται φυσικό και υγιεινό, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικός εχθρός αν δεν ελέγχουμε την ποιότητα του. Πριν αγοράσουμε, ας δίνουμε σημασία στην προέλευση και τα πιστοποιητικά ασφάλειας των προϊόντων. Και κυρίως, ας προσπαθήσουμε να στηρίζουμε ντόπιους παραγωγούς, ώστε να έχουμε τον έλεγχο της ποιότητας και της προέλευσης των τροφίμων μας.

Η υγεία μας είναι το παν και δεν πρέπει να την αφήνουμε έρμαιο σε επικίνδυνα προϊόντα και αμφιβόλου ποιότητας εισαγωγές.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram