Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μέλι: Νοθευμένη μια στις δύο παρτίδες που εισάγονται στην Ε.Ε.

Τι συμβαίνει με το μέλι που αγοράζουμε; 

Πώς γίνεται να πωλείται τόσο φτηνά και να μένει ακόμα κερδοφόρο; 

Το ερώτημα αυτό προβληματίζει πολλούς, αλλά η απάντηση είναι πιο σκοτεινή από όσο φανταζόμαστε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, σχεδόν οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ύποπτες για νοθεία! 

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για προσθήκη σιροπιών ζάχαρης, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το μέλι και να μειώνεται η θρεπτική του αξία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινέζικα και ουκρανικά μέλια αμφιβόλου ποιότητας κατακλύζουν την αγορά. 

Οι ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις μάλιστα ανεβάζουν το ποσοστό νοθείας μέχρι και στο 80%!

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που ακόμα και στη Γερμανία και τη Σερβία, το 80% του μελιού στα σούπερ μάρκετ βρέθηκε να είναι νοθευμένο. Είναι να απορεί κανείς πώς επιτρέπεται να κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα στην αγορά και πώς περνάνε τους ελέγχους χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Οι μελισσοκόμοι σε απόγνωση

Αντιμέτωποι με έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν απούλητα και να υποτιμώνται. Με τόσο χαμηλές τιμές στις εισαγωγές, πώς να πουλήσουν το δικό τους μέλι στη χονδρική; Η τιμή του εισαγόμενου μελιού έχει πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, φτάνοντας μέχρι τα 1,28 ευρώ το κιλό για το κινέζικο και τα 1,75 ευρώ το κιλό για το ουκρανικό. Είναι δυνατόν να παραχθεί ποιοτικό μέλι με τόσο χαμηλό κόστος; Ασφαλώς και όχι!

Οι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, καθώς τα κόστη παραγωγής αυξάνονται, ενώ οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Οι λιγοστές ανθοφορίες, οι ασθένειες και οι μελισσοφάγοι έχουν κάνει την παραγωγή ακόμα πιο ακριβή και αβέβαιη. Φτάνουμε στο σημείο να χάνουμε τα μελίσσια μας από λιμοκτονία, γιατί το νέκταρ και η γύρη δεν επαρκούν πια.

Το μέλι που αγοράζουμε είναι πραγματικά μέλι;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νοθευμένα μέλια φιλτράρονται για να περνούν τους ελέγχους, με αποτέλεσμα να μην ανιχνεύονται οι γλυκαντικές ουσίες που προστίθενται. Το αποτέλεσμα; Το μέλι μας μπορεί να μην είναι καν μέλι! Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και καταστροφικό για τους παραγωγούς που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή τη μελισσοκομία.

Πρέπει να παρθούν μέτρα τώρα!

Η Ευρώπη απλά διαχειρίζεται την κατάσταση και οι νομοθεσίες είναι ανεπαρκείς. Η έλλειψη αυστηρών ελέγχων και προληπτικών μέτρων έχει οδηγήσει τον κλάδο σε οικονομικό αδιέξοδο. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, κινδυνεύουμε να χάσουμε τις μέλισσες και το μέλι μας για πάντα. Οι μελισσοκόμοι ζητούν την ενίσχυση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των νομοθετικών πλαισίων. Το να φτάσουμε σε 0% νοθεία μέχρι το 2030 δεν είναι πλέον επιλογή, είναι αναγκαιότητα.

Είναι καιρός να σκεφτούμε πιο συνειδητοποιημένα για το μέλι που καταναλώνουμε. Όταν η τιμή είναι εξευτελιστικά χαμηλή, ας αναρωτηθούμε: Μήπως πληρώνουμε με την υγεία μας;

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram